Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015

Η κάλπη …

… είναι γκαστρωμένη. Και η σφολιάτα μου επίσης.
Μόνο που, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει η κάλπη, εγώ ξέρω ακριβώς τι θα βγάλει η σφολιάτα μου.
Γεμιστή με σπανάκι, φρέσκο λουκάνικο και τυριά, θα βγάλει ένα ρολό μούρλια …



Ρολό σφολιάτας με σπανάκι και λουκάνικο


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
  


υλικά:
1 μεγάλο λουκάνικο (κατά προτίμηση φρέσκο)
600 γρ. σπανάκι
100 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
4 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κροκάδι
λίγο γάλα

1 φύλλο σφολιάτας








Αν δεν πάρουμε φρέσκο λουκάνικο, το βράζουμε για 15΄περίπου, να μαλακώσει και να ενυδατωθεί. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.  
Ροδίζουμε το σκόρδο σε λίγο λάδι και προσθέτουμε το σπανάκι. Το σωτάρουμε μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του, το αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.



ΤΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ

ΜΕ ΤΥΡΙ 



Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας ελαφρά με τον πλάστη. Απλώνουμε το σπανάκι, αφήνοντας ένα κενό περιθώριο γύρω-γύρω, για να κλείσει και να κολλήσει η ζύμη.



ΥΛΙΚΑ
 

ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ



Πάνω από το σπανάκι βάζουμε το ημίσκληρο, είτε χοντροτριμμένο είτε κομμένο σε λεπτές φετούλες. Τελευταίο βάζουμε το λουκάνικο.



ΤΟ ΤΥΡΙ

ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ



Χτυπάμε το κροκάδι με λίγο γάλα και αλείφουμε το κενό πλαίσιο που αφήσαμε γύρω-γύρω. Τυλίγουμε το ρολό, κλείνοντας και πιέζοντας καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Αλείφουμε όλο το ρολό με αυγό και, αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με σουσάμι.



ΤΥΛΙΓΜΑ

ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ



Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου ή μέχρι να πάρει η σφολιάτα το γνωστό χρυσαφί χρώμα της.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΟ ΑΝΩΘΕΝ

ΤΡΑΓΑΝΟ



Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε φέτες.



ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
 

ΠΛΑΪ 

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΚΟΜΜΑΤΙΑ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου