… Κονσερβοκούτια, γαλότσες, πλαστικές σακούλες, μπουκάλια χωρίς τζίνι και μηνύματα ναυαγών. Αυτά θα έπιανα αν ψάρευα.
Κάτι η ασχετοσύνη, κάτι η ψιλογκαντεμιά που με κατατρέχει, μάλλον θα έκανα θρεφτάρια τα ψάρια που θα πλησίαζαν το αγκίστρι μου. Και θά ’φευγαν χορτάτα και περήφανα, βγάζοντας ειρωνικά τη γλώσσα τους.
Αγορασμένο λοιπόν το λαβράκι που θα φτιάξω. Και ιχθυοτροφείου. Μήπως αν ψάρευα σε ιχθυοτροφείο, θα τα κατάφερνα καλύτερα; Τουλάχιστον το συγκεκριμένο το ψάρεψα σε τιμή ευκαιρίας …
Λαβράκι με πατάτες στο φούρνο
υλικά:
1 λαβράκι (περίπου 600 γρ.)
μισό κρεμμύδι σε φετάκια
μαϊντανός
2-3 κουταλιές λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ροδέλες λεμονιού
1 δαφνόφυλλο
3-4 πατάτες
προαιρετικά: σκόρδο σε φετάκια, δεντρολίβανο
Καθαρίζουμε το λαβράκι, το πλένουμε καλά και το αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.
Ανακατεύουμε το κρεμμύδι με λίγο μαϊντανό και λίγη ρίγανη (αν θέλουμε, και με σκόρδο ή/και δεντρολίβανο) και γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού.
Κάνουμε 2-3 λεπτές χαρακιές στο ψάρι και τρυπώνουμε τις ροδέλες του λεμονιού.
Ραντίζουμε το λαβράκι με λίγο χυμό λεμονιού, το κρασί και λάδι, βάζουμε κι ένα δαφνόφυλλο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστεί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε μέτρια κομμάτια.
Τις αλατοπιπερώνουμε, τις αρωματίζουμε με ρίγανη, περιχύνουμε με λάδι και λίγο λεμόνι και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
Τις αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή σε ταψάκι που θα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο, βάζουμε από πάνω το λαβράκι και ρίχνουμε μισή κούπα ζεστό νερό.
Αν θέλουμε, βάζουμε πάνω στο ψάρι και 2-3 μικρά κυβάκια μαργαρίνης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄- 50΄ περίπου, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμη.
Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη, αν θέλουμε περισσότερο χρώμα στο φαγητό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου