Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Μου φάγανε …

… τον καβουρμά κάτι παλιόμαγκες εψές αργά. Ο ένας ήταν Δραμινός,
ο άλλος σκέτος πειναλέος.
Δεν τους αδικώ, βέβαια, γιατί είχε γίνει εξαιρετικός, αλλά όχι και να σηκώνονται τη νύχτα και να ρημάζουν το ψυγείο. Και να το αρνούνται κιόλας. Και ψεύδονται και τρων. 
Να που, πολλές φορές, αυτά τα αυτοσχεδιαστικά μαγειρέματα βγαίνουν τα καλύτερα. Με δυο υλικά όλα κι όλα, θα περίμενες τόση νοστιμιά;


Πράσα με καβουρμά


ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ




Βοήθησαν βέβαια και τα υλικά – τα πράσα ήταν μικρά και τρυφερά, ο καβουρμάς ξανθιώτικος, μοσχαρίσιος, με πολύ καλό κρέας και λίπος, μόνο όσο χρειαζόταν, για να νοστιμίσει το φαγητό.
Κι ήταν και το σιγανό μαγείρεμα που βοήθησε. Έβαλα τα πράσα στη σωτέζα, κομμένα σε ροδέλες, μόνο με λίγο νερό. Ούτε λάδια, ούτε τσιγαρίσματα, ούτε ζωμοί. Λίγο νερό, κλειστό το καπάκι, και σιγανή φωτιά. Να αχνιστούν, να μαλακώσουν, να βγάλουν τους δικούς τους χυμούς και μέσα σ’ αυτούς να μαγειρευτούν.
Κι όταν μαλάκωσαν καλά, αλατοπιπέρωσα κι έβαλα πάνω τους, ολόκληρο, το κομμάτι του καβουρμά.
Ξανά με κλειστό καπάκι, μέχρι ο καβουρμάς να μαλακώσει, να βγάλει το λίπος του και ν’ αρχίσει να διαλύεται. Ένα ευγενικό ανακάτεμα, για ν’ αναμιχθούν καλά πράσα και κρέας, και μαγείρεμα μέχρι να φύγουν τα παραπανίσια υγρά και να δέσει το φαγητό.



ΠΡΑΣΑ ΑΧΝΙΣΜΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ



Μπορούμε να το φάμε έτσι, ή να το περάσουμε απ’ το φούρνο, εμπλουτίζοντάς το με μια τραγανή κρούστα.
Βάζουμε στο multi 2-3 φρυγανιές, ή λαδοκούλουρα, ή 1 κριθακολούρα, και την αλέθουμε καλά. Προσθέτουμε λίγη τριμμένη γραβιέρα, ελάχιστο λάδι και κάποιο μυρωδικό –ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο- και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε τα πράσα με τον καβουρμά σε πυρίμαχο σκεύος και τα πασπαλίζουμε με το μίγμα της φρυγανιάς.



ΣΤΟ ΤΑΨΑΚΙ

ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΑ



Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να τραγανίσει η κρούστα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε ξανά με λίγο ακόμη τυρί και αφήνουμε στο φούρνο ίσαμε να λυώσει κι αυτό.



ΕΞΤΡΑ ΤΥΡΙ

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου