… Μου φάγανε τον καβουρμά κάτι παλιόμαγκες εψές αργά.
Ο ένας ήταν Δραμινός, ο άλλος σκέτος πειναλέος.
Δεν τους αδικώ βέβαια, γιατί είχε γίνει εξαιρετικός, αλλά όχι και να σηκώνονται τη νύχτα να ρημάζουν το ψυγείο. Κι ύστερα να το αρνούνται κιόλας. Και ψεύδονται και τρων.
Γι' αυτό κι εγώ σήμερα θα μαγειρέψω μόνο για μένα. Με δυο υλικά όλα κι όλα, όλα για μένα ...
Πράσα με καβουρμά
Βοήθησαν βέβαια οι πρώτες ύλες για να γίνει τόσο νόστιμο το φαγητό, τα πράσα ήταν μικρά και τρυφερά, ο καβουρμάς ξανθιώτικος, μοσχαρίσιος, με πολύ καλό κρέας και λίπος μόνο όσο χρειαζόταν για να δώσει γεύση στα πράσα. Και το σιγανό μαγείρεμα έκανε τη διαφορά.
Αυτοσχεδιαστικά λοιπόν και με την έμπνευση της στιγμής, έβαλα τα πράσα στη σωτέζα, κομμένα σε ροδέλες, μόνο με λίγο νερό.
Ούτε λάδια, ούτε τσιγαρίσματα, ούτε ζωμοί. Λίγο νερό, κλειστό το καπάκι, και σιγανή φωτιά. Να αχνιστούν, να μαλακώσουν, να βγάλουν τους δικούς τους χυμούς και μέσα σ’ αυτούς να μαγειρευτούν.
Κι όταν μαλάκωσαν καλά, αλατοπιπέρωσα κι έβαλα πάνω τους ολόκληρο το κομμάτι του καβουρμά.
Ξανά με κλειστό καπάκι, μέχρι ο καβουρμάς να μαλακώσει, να βγάλει το λίπος του και ν’ αρχίσει να διαλύεται.
Ένα ευγενικό ανακάτεμα για ν’ αναμειχθούν καλά πράσα και κρέας, και μαγείρεμα μέχρι να φύγουν τα παραπανίσια υγρά και να δέσει το φαγητό.
Ζεστό και μελωμένο, τρώγεται κατευθείαν από την κατσαρόλα, αλλά μπορούμε να το περάσουμε απ’ το φούρνο, για να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να τραγανίσει η κρούστα.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε ξανά με λίγο ακόμη τυρί και αφήνουμε στο φούρνο ίσαμε να λυώσει κι αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου