Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Cupcakes ιστοί αράχνης …

… Στα δίχτυα της αράχνης. Μπουουου.
Μόνο ο τίτλος της σειράς κι ο απόηχος μιας βαθιάς φωνής που ανήγγειλε την έναρξή της έχουν μείνει στο μυαλό μου απ’ τη σειρά με τον Καθηγητή Αλγερά, που τον κυνηγούσαν κατάσκοποι απ’ όλο το ντουνιά για να του κλέψουν το μυστικό όπλο που είχε εφεύρει.
Κάπως σαν τον πράκτορα Ντακ που διαβάζει μετά μανίας η κόρη μου - κι εγώ επίσης όταν βρω ευκαιρία. Και μια που τό ’φερε η κουβέντα, φέρτε πίσω το Μίκυ-Μάους των παιδικών, εφηβικών, νεανικών και ώριμων χρόνων μας. Μας χαλάσατε τ’ απογεύματα της Παρασκευής, που εξορμούσαμε οικογενειακώς για να τ’ αγοράσουμε και τα βράδια που τσακωνόμασταν ποιος θα το πρωτοδιαβάσει.
Τέλος παρέκβασης κι επιστροφή στις αράχνες και τους ιστούς τους. Να και μια φορά που μας ήρθαν κουτί οι αράχνες στις γωνιές του σπιτιού. Ολημερίς τις γκρεμίζουμε, το βράδυ ξαναβγαίνουν. Εκτός από σήμερα που, ελέω Halloween, τις αφήσαμε να κρέμονται και είπαμε κι ευχαριστώ.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ενεπνεύσθην από τις ακάματες υφάντρες (κι από ένα
βιντεάκι με οδηγίες) για να πλέξω μπόλικους ιστούς* για τη διακόσμηση του πάρτυ.



ΑΣΗΜΙ ΛΑΜΕ
      ΚΡΕΜΑΜΕΝΟΣ



Κι από μια συνταγή για cupcakes για να πιάσω τους καλεσμένους στα δίχτυα τους …



Cupcakes ιστοί αράχνης
Spiderweb cupcakes



ΑΝΩΘΕΝ
   



υλικά:
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. μαργαρίνη
120 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι


προαιρετικά: 
σταγόνες σοκολάτας

Για το λευκό γλάσσο: 
125 γρ. ζάχαρη άχνη
1-2 κουταλιές νερό


Για το γλάσσο σοκολάτας:
100 γρ. κουβερτούρα
4 1/2 κουταλιές κρέμα γάλακτος





Χτυπάμε στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 

Προσθέτουμε τ’ αυγά ένα-ένα, το ξύσμα, τις βανίλιες και μια πρέζα αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. 

Αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε τη ζύμη με σταγόνες σοκολάτας. 

Αδειάζουμε σε φόρμες για μάφιν ή cupcakes, στις οποίες έχουμε βάλει τα ειδικά χαρτάκια. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου. 

Αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και ετοιμάζουμε το γλάσσο.



ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ
      ΣΤΙΣ ΘΗΚΕΣ



Για να φτιάξουμε το λευκό γλάσσο, ρίχνουμε σιγά-σιγά 1-2 κουταλιές κρύο νερό στη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι το μείγμα να έχει την επιθυμητή πυκνότητα. 

Απλώνουμε ομοιόμορφα το γλάσσο στα cupcakes και το αφήνουμε να σφίξει μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσσο σοκολάτας.

Για το γλάσσο σοκολάτας λυώνουμε σε μπαιν μαρί ή σε μέτρια θερμοκρασία στα μικροκύματα την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος. 

Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. 

Χρησιμοποιώντας κορνέ με πολύ λεπτή μύτη φτιάχνουμε 5 ομόκεντρους κύκλους πάνω στο λευκό γλάσσο κάθε cupcake. 

Εγώ που δεν έχω κορνέ πήρα απ’ το φαρμακείο μια σύριγγα των 20 ml, που το αντικατέστησε επάξια κάνοντας δουλειά-κέντημα. 

Ενώνουμε τους κύκλους με κάθετες γραμμές σχηματίζοντας τον ιστό.

Αν είμαστε καλλιτέχνες και μερακλήδες, τραβάμε με οδοντογλυφίδα το γλάσσο σοκολάτας ενώνοντας τους κύκλους με γραμμές.



ΕΝ ΜΕΣΩ




Κι αν πάσχεις από arachnophobia, κράτα τη συνταγή και ξαράχνιασέ την. 
Η ζύμη είναι η κλασσική για cupcakes, το γλάσσο πανεύκολο και γρήγορο, ό,τι πρέπει για παιδικά πάρτυ, μπουφέδες ή γιορτινά τραπέζια. Εξάλλου, αν το επιτρέψουν οι ακατονόμαστοι, σε λίγο έρχονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά …

* Για να μπορούμε να τους κρεμάσουμε, τεντώνουμε καλά τους ιστούς με καρφίτσες σε πίνακα από φελλό και τους περνάμε είτε απευθείας με ρευστή κόλλα, είτε με μείγμα κόλλας και νερού (1 κουταλιά κόλλα σε 2 κουταλιές νερό). 
Ο απλούστερος και γρηγορότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε ρευστή κόλλα με σφουγγαράκι.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου