… Είτε το πιστεύεις είτε όχι, αυτή είναι η νοστιμότερη σούπα. Η απ' τα κόκκαλα βγαλμένη. Μην ακούς που σου λένε βράσε ένα στήθος κοτόπουλου να κάνεις κοτόσουπα για το παιδί. Εσύ εμένα άκουε. Κι ούτε να ξοδεύεσαι τζάμπα.
Πήγαινε σ’ ένα κρεοπωλείο ή σ’ ένα σούπερ μάρκετ και πάρε ένα ολόκληρο κοτόπουλο που θα βρεις από 2 έως 3€ το κιλό. Ζήτησέ τους να σου το κόψουν σε μερίδες και θά ’χεις λαμβάνειν: δύο φιλέτα από το στήθος ό,τι πρέπει για σνίτσελ, δύο μπουτάκια ό,τι πρέπει για το φούρνο, δυο φτερούγες κι ένα carcass (το λέω αγγλιστί για να μη σε τρομάξω).
Με ό,τι απέμεινε από το φιλετάρισμα λοιπόν, γίνεται η πιο λαχταριστή και οικονομική κοτόσουπα. Γιατί έχει τη νοστιμιά απ’ το μεδούλι, τους χόνδρους, την πέτσα και το λίγο κρέας που έχει απομείνει. Aν μάλιστα ρίξεις και τις φτερούγες, θα γίνει πιο πλούσια κι αρκούντως λιπαρή, για να καρδαμώσει ο κάθε κρυωμένος …
Πήγαινε σ’ ένα κρεοπωλείο ή σ’ ένα σούπερ μάρκετ και πάρε ένα ολόκληρο κοτόπουλο που θα βρεις από 2 έως 3€ το κιλό. Ζήτησέ τους να σου το κόψουν σε μερίδες και θά ’χεις λαμβάνειν: δύο φιλέτα από το στήθος ό,τι πρέπει για σνίτσελ, δύο μπουτάκια ό,τι πρέπει για το φούρνο, δυο φτερούγες κι ένα carcass (το λέω αγγλιστί για να μη σε τρομάξω).
Με ό,τι απέμεινε από το φιλετάρισμα λοιπόν, γίνεται η πιο λαχταριστή και οικονομική κοτόσουπα. Γιατί έχει τη νοστιμιά απ’ το μεδούλι, τους χόνδρους, την πέτσα και το λίγο κρέας που έχει απομείνει. Aν μάλιστα ρίξεις και τις φτερούγες, θα γίνει πιο πλούσια κι αρκούντως λιπαρή, για να καρδαμώσει ο κάθε κρυωμένος …
Κοτόσουπα
υλικά:
ό,τι απέμεινε από το φιλετάρισμα ενός κοτόπουλου
(λαιμός, σαμάρι, σκελετός και, προαιρετικά, οι φτερούγες)
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι ή ψιλό ζυμαρικό
(καρολίνα/νυχάκι ή αστράκι/πεπονάκι/ρυζάκι/φιδές)
1 μεγάλο κρεμμύδι
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τ’ ασπράδια
χυμός από 2 λεμόνια
2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τ’ ασπράδια
χυμός από 2 λεμόνια
Βάζουμε το “κοτόπουλο” να βράσει σε αρκετό αλατισμένο νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει και το κρεμμύδι ολόκληρο. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κι έναν κύβο κότας.
Μόλις πάρει βράση, το ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το όποιο κρέας υπάρχει.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το κρεμμύδι και ρίχνουμε στο ζωμό το ρύζι ή το ζυμαρικό.
Ξεψαχνίζουμε τα κόκκαλα, λυώνουμε το κρεμμύδι με πηρούνι και το ρίχνουμε ξανά στη σούπα μαζί με το κρέας.
Μόλις βράσει το ρύζι, δοκιμάζουμε το αλάτι, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και κλείνουμε τη φωτιά.
Για να αυγοκόψουμε τη σούπα, χτυπάμε τ’ ασπράδια ν’ αφρίσουν και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους.
Χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα, ρίχνουμε το μισό χυμό λεμονιού (τον υπόλοιπο τον ρίχνουμε στη σούπα) και λίγο-λίγο ζουμί από τη σούπα.
Όταν το αυγολέμονο ζεσταθεί και αραιώσει αρκετά, το ρίχνουμε στη σούπα και ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τη σούπα καυτή με μπόλικο πιπέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου