… Κακίες κι εξυπναδίτσες και γενικεύσεις κι αφορισμοί. Δυσεύρετο το σπινθηροβόλο πνεύμα και καλότυχος ο κάτοχός του, αλλά γιατί καλέ μου Σώμερσετ ‘για να φας καλά στην Αγγλία πρέπει να τρως πρωινό τρεις φορές την ημέρα ’;
Θα μου πεις όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο μουσαφίρης και θά ’χεις και δίκιο. Προφανώς δεν απέκτησε ολωσδιόλου άδικα κι αναίτια την κακή της φήμη η αγγλική κουζίνα.
Θα μου πεις όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο μουσαφίρης και θά ’χεις και δίκιο. Προφανώς δεν απέκτησε ολωσδιόλου άδικα κι αναίτια την κακή της φήμη η αγγλική κουζίνα.
Αλλά πάλι, από κουζίνα που δεν τρως καθημερινά τι σε νοιάζει όπως και νά ’ναι. Εμείς ως άλλες μελισσούλες θα τρυγήσουμε μόνο όσα λουλούδια μας αρέσουν και θ’ αγνοήσουμε επιδεικτικά τα υπόλοιπα.
Γιατί και εξαίρετα πιάτα έχει η αγγλική κουζίνα και γεύσεις ξεχωριστές και υπέροχες. Η κλασσική πουτίγκα τους ονειρεμένη, η κρέμα custard κι η lemon curd δυο κολασμένοι παράδεισοι, τα κρεατικά τους – ιδίως τα σιγομαγειρεμένα σε χλιαρή(!) μπύρα – λυώνουν ηδονικά στο στόμα, οι πίτες τους ιδιαίτερες και χορταστικές.
Υπό την υψηλή εποπτεία του Jamie δοκιμάσαμε την πίτα του βοσκού-Shepherd’s pie, την πίτα με ψάρια και λαχανικά-Fish pie, την Κρεατόπιτα με μπύρα Guinness και μια Κοτόπιτα. Όλες έκαναν τα σάλια μας να τρέχουν κι ας πλένουμε με Essex. Για να μη θυμηθώ και το πιο νόστιμο γλυκό χάος, εκείνο του Eton, κι επιδεινωθεί ραγδαία η σιελόρροια.
Γι’ αυτό σηκώθηκα πρωί-πρωί σήμερα, να φτιάξω για πρωινό εκείνα τα πιτάκια που έφτιαχναν στο Eccles. Τα είδα προχτές στην τηλεόραση και θά ’σκαγα αν δεν τά ’φτιαχνα.
Να πάρουμε δυνάμεις για την πορεία προς το μέτωπο, επειδή το πιο συχνά ψιχαλίζει πια μες στην ψυχή μας. Μήπως κι αλλάξουμε καμιά κουβέντα, καθώς θα μοιραζόμαστε μία μία τη σταφίδα …
Πιτάκια σφολιάτας με ξερά φρούτα
Eccles cakes
υλικά:
150 γρ. αποξηραμένα φρούτα
(εδώ 40 γρ. βερύκοκκα,
40 γρ. ξανθές σταφίδες και
30 γρ. κράνα (cranberries)
20 γρ. μαύρες σταφίδες
20 γρ. κάντιτα ανάμεικτα (πορτοκαλιού, λεμονιού, κίτρου)
120 γρ. καστανή ή μαύρη (demerara) ζάχαρη
75 γρ. μήλο (περίπου ένα μεγάλο φυρίκι)
ξύσμα από ένα λεμόνι κι ένα πορτοκάλι
κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο κατά βούλησιν
1 κουταλιά σταφύλι γλυκό του κουταλιού*
1 φύλλο σφολιάτας
Ψιλοκόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα καθώς και το μήλο.
Ψιλοκόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα καθώς και το μήλο.
Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τ’ αρωματίζουμε με τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το ξύσμα και το γλυκό σταφύλι και τ’ αφήνουμε όσο περισσότερο μπορούμε να ανταλλάξουν σημειώσεις και να γνωριστούν καλύτερα.
Αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση αποβραδίς και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Ανοίγουμε ελαφρά με πλάστη τη σφολιάτα και κόβουμε δίσκους με διάμετρο 10 εκ.
Ξαναζυμώνουμε τα κουρελάκια ζύμης που περισσεύουν και τα ξανανοίγουμε, μέχρι να την αξιοποιήσουμε όλη.
Μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου.
Ανασηκώνουμε τις άκρες γύρω-γύρω προς το κέντρο, σχηματίζοντας ένα μικρό πουγκί.
Το πατάμε ελαφρά με την παλάμη μας και το βάζουμε με το ένωμα προς τα κάτω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Χαράζουμε τα πιτάκια απαλά τρεις φορές, φτιάχνοντας μία κεντρική μεγάλη μαχαιριά και δυο μικρότερες εκατέρωθεν.
Οι χαρακιές δεν δίνουν μόνο το χαρακτηριστικό σχήμα στα γλυκά αλλά βοηθούν και τη γέμιση να ψηθεί και να βγει στην επιφάνεια καραμελώνοντάς την.
Αλείφουμε με νερό ή γάλα και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄.
Μόλις κρυώσουν ελαφρά, τα βγάζουμε απ’ το ταψί και –αν δεν τα φάμε αμέσως που πολύ αμφιβάλλω- τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
* Η αρχική συνταγή για τα Eccles cakes γινόταν μόνο με σταφίδες και κάντιτα αλλά όπως γίνεται συνήθως, ο καθένας επέφερε τις αλλαγές και τις βελτιώσεις του.
Ο Jamie Oliver προσθέτει μήλο και τζίντζερ από βαζάκι μαζί με το σιρόπι του. Τ
η θέση του πήρε εδώ το γλυκό σταφύλι που έφερε, εκτός από τη γλύκα και το σιρόπι του, και το μοναδικό άρωμα της αρμπαρόριζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου