Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τεμπάλ μελιτζάνας …

Μάτι λαίμαργο ψυχή χαμένη, λένε στον τόπο μου.
Αυτά παθαίνει όποιος κάνει λάθος υπολογισμούς. Παρασύρεται απ’ την ποικιλία, την καλή ποιότητα και τις συμφέρουσες τιμές κι αγοράζει περισσότερες μελιτζάνες απ’ όσες μπορεί να καταναλώσει.
Ή μάλλον, για να είμαι ειλικρινής και ακριβής, ΠΟΛΥ περισσότερες μελιτζάνες από όσες μπορεί να καταναλώσει και ο μεγαλύτερος μελιτζανολάτρης.
Και
μελιτζανόπιτα έφτιαξα, και μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο και μελιτζανοκεφτέδες απ’ την Καλαβρία, ακόμη και με βίδες τις πάντρεψα, και ξανά μανά στο φούρνο, με παρμεζάνα και κρούστα από ψίχουλα αυτή τη φορά, και το σεΐχη τον ίδιο επιστράτευσα και πάλι περίσσεψαν κάμποσες. Κοντεύουμε ν’ αλλάξουμε χρώμα, σαν τα Avatar του Κάμερον θα κυκλοφορούμε σε λίγο.
Γι’ αυτό υπόσχομαι να μην αγοράσω άλλες για φέτος. Κι αυτές που περίσσεψαν, θα τις φτιάξω κάτι ιδιαίτερο κι εντυπωσιακό – έτσι για να σας αποζημιώσω για τη μελιτζανίαση, στην οποία σας υπέβαλα …



Τεμπάλ μελιτζάνας



 
ΝΤΕΚΟΡΕ 



υλικά:
3 μεγάλες μελιτζάνες
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλο ζυμαρικό
150 γρ. ανθότυρο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2-3 γινωμένες ντομάτες
ρίγανη

προαιρετικά: 
τυρί κρέμα






Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες αφαιρώντας μία φέτα φλούδας και αφήνοντας ανέπαφη τη  διπλανή της, ώστε να έχουμε μια ‘ριγέ’ μελιτζάνα. 

Τις κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για τουλάχιστον 30΄.

Τις τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

 Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς κελσίου. Τις αλείφουμε πρώτα με λάδι και τις γυρίζουμε μία φορά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα κι απ’ τις δυο πλευρές.

Σε 2-3 κουταλιές λάδι ροδίζουμε το σκόρδο και ρίχνουμε τις ντομάτες. 

Αλατοπιπερώνουμε, νοστιμίζουμε με ρίγανη και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο λάδι. 

Ρίχνουμε τη σάλτσα και το ανθότυρο στα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ και στρώνουμε τις μελιτζάνες καλύπτοντας και τα τοιχώματα μέχρι επάνω. 

Αδειάζουμε το μείγμα των ζυμαρικών στη φόρμα και κλείνουμε από πάνω με τις λωρίδες της μελιτζάνας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου. 

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το ξεφορμάρουμε.



ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ
        ΕΤΟΙΜΟ



Σερβίρουμε γεμίζοντας αν θέλουμε το κεντρικό κενό με τυρί κρέμα.




Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γέμιση κατά βούλησιν προσθέτοντας κιμά, κάποιο αλλαντικό ή μια μεγαλύτερη ποικιλία τυριών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου