Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πράσα με σέλινο και δαμάσκηνα …

…  Η Ζήνα, η μικρομάνα με την ουλή στο χείλος, η κρυφή αμαρτία του Ντάφκου, το εκούσιο θύμα των χιλιάδων κουνουπιών της λίμνης.
‘… Εκείνη η αχαμνούλα ανήλικη, νόστιμη και στυφή σαν πράσινο μήλο, που έμεινε στο τέλος μ’ ένα πόδι και βρήκε τραγικό θάνατο στα είκοσι εννιά της – την πήρε και την κάρφωσε ο αέρας σ’ ένα δέντρο, ένας τρελλός βοριάς’.
Μέσα στις εφτακόσιες τόσες σελίδες της Ζατέλη, σ’ αυτό το αλλόκοτο σύμπαν όπου ζουν και κινούνται οι ήρωες με τα παράξενα ονόματα, υπήρχαν και τρεις λέξεις για ένα φαγητό που έφτιαξε η Ζήνα.
Σε μια μέρα βαριά και σημαδιακή, χωρίς δύναμη και χαμένη ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, έκανε στην κατσαρόλα πράσα με σέλινο και δαμάσκηνα – ίσα για να βρει η οικογένεια φα
ΐ γυρίζοντας απ’ την εκδρομή της.
Τρεις λέξεις όλες κι όλες: πράσα, σέλινο, δαμάσκηνα. Κι όμως γύριζαν για μέρες στο μυαλό μου, όταν κατάφερα να ξεφύγω επιτέλους απ’ τα δεσμά του μυθιστορήματος.
Συνταγή δε βρήκα όσο κι αν έψαξα ή ρώτησα.
Ίσως επειδή δεν χρειαζόταν …



Πράσα με σέλινο και δαμάσκηνα



ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
3-4 πράσα (χωρίς τα φύλλα)
1 ματσάκι σέλινο
1 χούφτα αποξηραμένα δαμάσκηνα (απύρηνα)
λίγο άσπρο κρασί
ζεστό νερό ή ζωμός
αλάτι, πιπέρι





Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα πλένουμε καλά.

 Τα αχνίζουμε σε λίγο νερό για 10΄ και προσθέτουμε λάδι. 

Ρίχνουμε το σέλινο και ανακατεύουμε να μαραθεί. 

Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό (περίπου 1 ποτήρι, αν και η ποσότητα του υγρού που θα χρειαστεί εξαρτάται από το πόσο ζουμί θα βγάλουν τα πράσα). 

Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα πράσα και να εξατμιστούν τα υγρά. 

10΄ πριν γίνει το φαγητό προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση.



ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ
   
 ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι του.

Είναι πιο νόστιμο χλιαρό.



ΕΤΟΙΜΟ
      ΜΕΡΙΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου