… Την Αματριτσιάνα δεν μπορεί να μην την ξέρεις εσύ, ένας αμετανόητος μακαρονάς. Τη λαχταριστή σάλτσα για μακαρόνια απ’ τη μικρή πόλη Amatrice κοντά στο Λάτσιο που κολάζει κόσμο και ντουνιά απ’ όταν ανακαλύφθηκε.
Αμαρτισιάνα θά ’πρεπε να τη λένε και θ’ άξιζε και με το παραπάνω το χαρακτηρισμό. Το ίδιο και τα αλμυρά μάφιν που γίνονται με τα υλικά της. Αμαρτισιάνι κι αυτά και μην το σκέφτεσαι καθόλου. Εξάλλου τό ’χουμε ξεκαθαρίσει προ πολλού, αν αρτυθείς να φας λαρδί, etc. etc. …
Αμαρτισιάνα θά ’πρεπε να τη λένε και θ’ άξιζε και με το παραπάνω το χαρακτηρισμό. Το ίδιο και τα αλμυρά μάφιν που γίνονται με τα υλικά της. Αμαρτισιάνι κι αυτά και μην το σκέφτεσαι καθόλου. Εξάλλου τό ’χουμε ξεκαθαρίσει προ πολλού, αν αρτυθείς να φας λαρδί, etc. etc. …
Μάφιν Amatriciani
υλικά:
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ. γάλα (άπαχο)
80 γρ. καπνιστό χοιρινό ή μπέικον
40 γρ. ελαιόλαδο
40 γρ. γραβιέρα ψιλοτριμμένη
8 τοματίνια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 αυγό και 1 κροκάδι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
βασιλικός ή ρίγανη
προαιρετικά:
καυτερή πιπεριά
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και το χοιρινό σε λωρίδες.
Τα περνάμε από τηγάνι με 2 κουταλιές λάδι για 4΄-5΄ και σε δυνατή φωτιά για να ροδίσουν.
Κόβουμε τα τοματίνια σε κυβάκια και τα αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν.
Τα περιχύνουμε με το λάδι και τα αρωματίζουμε με το βασιλικό ή τη ρίγανη.
Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν, μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι.
Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι με το μπέικιν, μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι.
Χτυπάμε το αυγό και το κροκάδι με το γάλα και προσθέτουμε τη γραβιέρα.
Τα ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με σπάτουλα όσο λιγότερο γίνεται, ίσα να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε το αλλαντικό με τα κρεμμυδάκια, τα τοματίνια και, αν θέλουμε, την καυτερή πιπεριά.
Αναμειγνύουμε ανακατεύοντας απαλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε έξι πυρίμαχα μπωλ, με διάμετρο 7 εκ. και ύψος 5 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσης).
Τα γεμίζουμε κατά τα 3/4 με το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω σε σχάρα.
Απ’ της κουζίνας μου τα σκαλοπάτια
δε θα περάσεις άλλη φορά
αφού αματρίσανε τα δυο σου μάτια
και μάφιν ζήλεψαν λαχταριστά.
δε θα περάσεις άλλη φορά
αφού αματρίσανε τα δυο σου μάτια
και μάφιν ζήλεψαν λαχταριστά.
Μες στην κοιλιά σου δε νιώθεις πείνα
ένα σου γλύτωσε, προσωρινά,
αφού αματρίσανε τα δυο σου χείλια
και μάφιν φάγανε παχυντικά …
ένα σου γλύτωσε, προσωρινά,
αφού αματρίσανε τα δυο σου χείλια
και μάφιν φάγανε παχυντικά …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου