Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Κέικ με μετσοβόνε και λιαστές ντομάτες …

… Τσιγάρο εγώ στο στόμα μου δεν έβαλα ούτε ένα. 
Και ούτε πρόκειται. Τό ’χω καμάρι και περηφάνια που δεν το δοκίμασα καν. Μήτε από περιέργεια, μήτε από φόβο τότε στα νειάτα μου μη με πάρουν για οπισθοδρομική και φοβητσιάρα. Το θεωρώ ακόμη και σήμερα μια βρωμερή συνήθεια.
Αφήνω το θέμα υγείας κατά μέρος και επικεντρώνομαι σε όλες εκείνες τις μυρωδιές και τα αρώματα που χάνει ο καπνιστής αφού καταπλακώνονται από τη βαριά μυρωδιά του καπνού, καθώς και στις λεπτές γεύσεις που αδυνατεί να διακρίνει, αφού γλώσσα και στόμα νιώθουν όλο και λιγότερο τις διακυμάνσεις τους.
Και από ιδεολογία λοιπόν και λόγω της ευαίσθητης γαλλικής μυτούλας μου που το ανιχνεύει σα λαγωνικό και δεινοπαθεί μόλις το μυρίσει, απεχθάνομαι το τσιγάρο και τον καπνό του.
Από την άλλη τρελλαίνομαι για τη μυρωδιά του καπνιστού σε τρία πράγματα: το σολωμό, το προσιούτο και το μετσοβόνε …



Κέικ με μετσοβόνε και λιαστές ντομάτες






υλικά:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. λιαστές ντομάτες
150 γρ. μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί
60 γρ. προσιούτο σε φέτες
3 αυγά
100 ml γάλα
100 ml ελαιόλαδο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι






Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι τους και τις κόβουμε σε λωρίδες. 

Κόβουμε και το προσιούτο και τρίβουμε το τυρί στο χοντρό τρίφτη. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ρίχνουμε το λάδι, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. 

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και ενσωματώνουμε τα αυγά, τις λιαστές ντομάτες, το τυρί και το προσιούτο.

 Δουλεύουμε το μείγμα με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει λείο και ομοιογενές και προσθέτουμε, αν είναι πολύ σφιχτό, λίγο γάλα ακόμη. 

Το αδειάζουμε με μικρή παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί.



ΑΝΑΜΙΞΗ
   
ΑΝΑΤΡΟΠΗ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄. 

Το ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.




ΨΗΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
      ΕΤΟΙΜΟ 2  


ΦΕΤΕΣ



Επειδή γίνεται εύκολα και γρήγορα, τρώγεται και κρύο και μεταφέρεται άφοβα, έχει σταθερή θέση στο καλάθι του πικνίκ.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 80 γρ. μετσοβόνε και 70 γρ. ημίσκληρο τυρί.

 Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το προσιούτο με καπνιστό μπέικον. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου