Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κέικ με ολόκληρα κεράσια …


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ

 ... Αφού έφεραν τα πρώτα, έτρεξα κι εγώ απ' τους πρώτους.
 Εδώ και μέρες το μάτι μου σκανάρει πάγκους λαϊκής και μανάβικα, κοφίνια και καφάσια, καρότσες και πορτ παγκάζ πλανόδιων.
Μέτραγα τις ώρες μέχρι την ευλογημένη στιγμή που θ’ αντικρύσω μικρά βουναλάκια απ’ τα λατρεμένα μου κόκκινα πετράδια.
Ούτε ρουμπίνια, ούτε γρανάτες, ούτε τουρμαλίνες με ρίχνουν. Cherries are this girl’s best friends. ’Cause my heart belongs to cherry …


Κέικ με ολόκληρα κεράσια



ΦΛΟΥ  



υλικά:
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. τριμμένο αμύγδαλο*
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας λικέρ (αν έχουμε, μαρασκίνο)
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
450 γρ. κεράσια





Πλένουμε τα κεράσια και βγάζουμε το κουκούτσι τους με το ειδικό εργαλείο. 

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να λυώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.



ΑΡΧΙΚΗ     ΜΕ ΑΥΓΑ



Ρίχνουμε τα αυγά, το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και το τριμμένο αμύγδαλο.  

Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το λικέρ και το αλάτι. 

Όταν η ζύμη κάνει πτυχώσεις είναι έτοιμη.



 ΑΛΕΥΡΙ     ΑΦΡΑΤΟ ΜΙΓΜΑ



Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε, ή στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί, ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. 

Αδειάζουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε με κουτάλι.



ΑΝΑΤΡΟΠΗ    ΣΤΡΩΣΙΜΟ 



Σκορπίζουμε από πάνω τα κεράσια. 
Δε χρειάζεται να τα πιέσουμε γιατί τα κεράσια θα ενσωματωθούν στη ζύμη, όταν εκείνη φουσκώσει στο ψήσιμο.



ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ     ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄. 

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


ΤΟ ΞΕΦΟΥΡΝΙΣΑ     ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ



Τρώγεται σκέτο ή πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.



ΚΟΝΤΙΝΟ     ΜΕ ΑΧΝΗ


ΣΤΑ ΜΕΤΑΞΙΑ




*Αν θέλουμε να μειώσουμε κόστος και θερμίδες, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αμύγδαλο με ίση ποσότητα αλεύρου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου