... Τώρα που είναι άνοιξη
και τα λουλούδια ανθίζουν
πάνω στης Ξάνθης τα χωριά
οι σκέψεις μου γυρίζουν.
Κι όλα όσα βλέπω στις πρασιές
ρόδα, τουλίπες, άνθη
μου μοιάζουν με τα σαραγλί
που φτιάχνουνε στην Ξάνθη …
οι σκέψεις μου γυρίζουν.
Κι όλα όσα βλέπω στις πρασιές
ρόδα, τουλίπες, άνθη
μου μοιάζουν με τα σαραγλί
που φτιάχνουνε στην Ξάνθη …
Σαραγλί Ξάνθης
υλικά:
12 φύλλα κρούστας (χωρισμένα σε 3 τετράδες)
καρύδια
ζάχαρη
τριμμένη φρυγανιά
κανέλλα, γαρύφαλλο
λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
1 κανελλόξυλο
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
1 κανελλόξυλο
Τρίβουμε τα καρύδια στο multi μαζί με 2-3 φρυγανιές και τα ανακατεύουμε με όση ζάχαρη και κανελλογαρύφαλλα θέλουμε.
Απλώνουμε τρία φύλλα κρούστας, χωρίς να τα βουτυρώσουμε καθόλου.
Σκορπάμε στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου λίγο από το μείγμα του καρυδιού.
Καλύπτουμε με ένα ακόμη φύλλο χωρίς να το βουτυρώσουμε και σκορπίζουμε ξανά μια χούφτα καρύδια.
Διπλώνουμε τις δύο μακριές άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε ρολό.
Αν θέλουμε, βρέχουμε ελαφρά τις άκρες του ρολού για να κολλήσουν και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Κόβουμε το ρολό σε ισόπαχες φέτες και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε δύο ακόμη ρολά με τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε σε ταψί που τα χωράει ακριβώς, χωρίς να αφήνουμε κενά.
Λυώνουμε σε κατσαρολάκι μαργαρίνη ή βούτυρο και μόλις κάψει περιχύνουμε κάθε ρολάκι ξεχωριστά.
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι.
Βράζουμε 5΄ τα υλικά του σιροπιού και σιροπιάζουμε τα χλιαρά σαραγλί με το καυτό σιρόπι.
Βράζουμε 5΄ τα υλικά του σιροπιού και σιροπιάζουμε τα χλιαρά σαραγλί με το καυτό σιρόπι.
Ρίχνουμε σιρόπι σε κάθε σαραγλί, περιμένουμε να το πιουν και συνεχίζουμε ρίχνοντας σε δόσεις και το υπόλοιπο σιρόπι.
Αφήνουμε τα σαραγλί να τραβήξουν όλο το σιρόπι και να κρυώσουν, πριν τα βγάλουμε σε πιάτο.
Μεγάλη Πέμπτη και τα αυγά μας είναι έτοιμα για τσούγκρισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου