Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μικρές λύσεις στη στιγμή …

... Κλέψε, Helena, κλέψε. Πάντα ανοιχτά τα μάτια μου κι ορθάνοιχτα τ’ αυτιά μου – συμπάθα με, σιορ Διονύσιε, για την παράφραση. Αλλά μ’ αρέσει να μαθαίνω, βελτιώνομαι, βελτιώνομαι.
Κάθε τι που μου τραβάει το ενδιαφέρον καταγράφεται αμέσως όπου είναι βολετό.
Έχω καταντήσει σαν το Χαράλαμπο Βασιλειάδη, τον και “Τσάντα” επονομαζόμενο, στιχουργό εξαιρετικό που κουβαλούσε παντού σε μια τσάντα τους στίχους του. Έτσι κι εγώ έχω γεμίσει τσέπες, τσάντες, συρτάρια και ψυγείο με κάθε λογής χαρτιά, χαρτάκια κι αποκόμματα . Συνταγές, ιδέες, διατροφικά στοιχεία, υλικά, ονόματα, σκίτσα και δε συμμαζεύεται.
Κι όταν παραστεί ανάγκη ανασύρεται το σχετικό χαρτάκι, που αποδεικνύεται συχνά σωτήριο.


Όταν το φαγητό θέλει συμπλήρωμα, μια συσκευασία μοτσαρέλα κι ένα βαζάκι πέστο δίνουν τη λύση a la Jamie Oliver. Δυο-τρεις κουταλιές πέστο στη μοτσαρέλα, λίγο ξύσμα λεμονιού, ένα ευγενικό ανακάτεμα και το γεύμα συμπληρώνεται εν ριπή οφθαλμού.



ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ
   
ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τα όσπρια πάντα θέλουν δίπλα τους το κατιτί τους. Στουμπισμένο κρεμμύδι και ρέγγα ή σαρδέλες του κουτιού παλιότερα, κάτι αντίστοιχο αλλά λιγότερο μπρουτάλ σήμερα.

Αλείφουμε δυο πίτες για σουβλάκια, κατά προτίμηση ολικής, με μια κουταλιά πελτέ και βάζουμε από πάνω 3-4 σαρδέλες από κονσέρβα. Αν θέλουμε βάζουμε και ελιές. 

Ρίχνουμε πάπρικα και λίγη ρίγανη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, μόνο για 5΄ για να μη σκληρύνουν οι πίτες. 



ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
   
ΣΚΕΤΟ 




Η φέτα που περισσεύει κι αρχίζει να μην τρώγεται ευχάριστα ωμή γίνεται τυρομεζές στο τηγάνι. 

Χοντροκόβουμε μια μεγάλη ντομάτα και τη ρίχνουμε σε τηγάνι με 2-3 κουταλιές λάδι. 

Προσθέτουμε μια πιπεριά σε ροδέλες και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. 

Τότε ρίχνουμε χοντροτριμμένη φέτα, πάπρικα ή καυτερό πιπέρι, ρίγανη και μαυροπίπερο. 

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως. 



ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
   
ΕΤΟΙΜΗ 




Το μπρόκολο που βράσαμε για σαλάτα και δεν το φάγαμε όλο, το κάνουμε πουρέ. 

Το πολτοποιούμε στο multi και το βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. 

Ρίχνουμε λίγο νερό ή γάλα αν χρειάζεται αραίωμα, αλατοπίπερο, προαιρετικά μοσχοκάρυδο, μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγη τριμμένη γραβιέρα. 

Ανακατεύουμε καλά και συνοδεύουμε κρεατικά, αποφεύγοντας τις συνήθεις πατάτες. 



ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ





Ο Γεράσιμος Σιακαντάρης (Σ.τ.Μ.: ο μάγειρας του καραβιού) είχε το ταλέντο του κλέφτη, λήστευε τα κόλπα των μπαρμπέρηδων, των ραφτάδων, των πολιτικών μηχανικών, έκανε χωρίστρες στις μακαρονάδες, κεντούσε παστιτσάδες, έχτιζε μπούτια στο αλάτι και απολάμβανε μετά τους άντρες να παραληρούν για κείνον.
                                     
                                                    Ιωάννα Καρυστιάνη – Σουέλ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου