Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Βανίλιες με κραμπλ …

… Βανίλια εμείς ξέραμε μόνο μία. Εκείνη που παραγγέλναμε τις Κυριακές, όταν βγαίναμε με τους γονείς μας βόλτα στην κεντρική πλατεία. Εκείνοι καθόταν στο παραδοσιακό καφενείο με το εξωτικό όνομα, στα έξω-έξω τραπέζια για να μπορούν να μας βλέπουν κι εμείς αλωνίζαμε ακούραστα όλη την πλατεία. Τρέχαμε γύρω απ’ το συντριβάνι, σκαρφαλώναμε στα παγκάκια, κυνηγιόμασταν και κρυβόμασταν πίσω απ’ τα χαμηλά παρτέρια. Με τι παίζαμε; Με τίποτα συγκεκριμένο. Ούτε μπάλες κουβαλούσαμε, ούτε ποδήλατα, ούτε ρόδες, ούτε βώλους. Κι όμως παίζαμε μέχρι τελικής πτώσεως παιδιά γνωστά κι άγνωστα, με μικρά διαλείμματα για νερό ή για να φάμε κάτι. Βανίλια μας παράγγελναν σχεδόν πάντα, άντε και καμιά λεμονάδα να ξεδιψάσουμε. Πάστες ή παγωτά, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή γιορτές – γι’ αυτό τα λαχταρούσαμε και τα ευχαριστιόμασταν διπλά, γι’ αυτό και τα θυμόμαστε ακόμα. 
Αυτή τη βανίλια ξέραμε λοιπόν, το θρυλικό υποβρύχιο, σαν το Παπανικολής ένα πράγμα. Το φρούτο βανίλια το μάθαμε τα τελευταία χρόνια. Ποτέ δεν το είδα με καλό μάτι, ίσως γιατί το πουλούσαν ως δαμάσκηνο και πολύ μου κακοφαινόταν που αυτό το ψευδεπίγραφο φρούτο τολμούσε να φέρει το όνομα του λατρεμένου μου δαμάσκηνου. Κι όσες φορές δοκίμασα, δε μου πολυάρεσε η γεύση του. Άνοστο μου φαίνονταν, σαν αγίνωτο. 
Μέχρι που είδα στη λαϊκή κάτι λαμπερές κόκκινες βανίλιες,  σα γιγάντια κορόμηλα. Ήταν ολόγλυκες, γινωμένες και νόστιμες. Τις δοκίμασα πρώτα σ’ ένα γλυκό κι ύστερα σ’ ένα κραμπλ, με μπισκότα κανέλλας. 
Αν πίναμε απογευματινό τσάι, αυτό θα ήταν το ιδανικό συνοδευτικό γλύκισμα …


Βανίλιες στο φούρνο με κραμπλ από μπισκότα κανέλλας



ΠΙΑΤΑΚΙ 2 



υλικά: 
700 γρ. κόκκινες γινωμένες βανίλιες  
3 γεμάτες κουταλιές καστανή ζάχαρη 
2 κουταλιές κορν φλάουρ 
2 βανίλιες 
2-3 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού 
300 γρ. μπισκότα κανέλλας 
βούτυρο ή μαργαρίνη σε κυβάκια

Για το σερβίρισμα: 
κρέμα βανίλια, γιαούρτι ή παγωτό






Πλένουμε τις βανίλιες, αφαιρούμε το κουκούτσι, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψάκι. 

Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, αρωματίζουμε με τις βανίλιες, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βγάλουν το αρωματικό ζουμάκι τους. 

Βάζουμε τα μπισκότα σε σακούλα τροφίμων, την τυλίγουμε με ποτηρόπανο και κοπανάμε με πλάστη ή με βαρύ αντικείμενο αφενός για να εκτονωθούμε, αφετέρου για να σπάσουμε τα μπισκότα σε κομμάτια χωρίς να θρυμματιστούν εντελώς. 

Ρίχνουμε τα μπισκότα πάνω στις βανίλιες.



ΦΡΟΥΤΑΠΛΑΣΤΗΣΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ



Βάζουμε πάνω από τα μπισκότα 5-6 κομματάκια βούτυρο ή μαργαρίνη. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.



ΒΙΤΑΜ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



Σερβίρουμε το κραμπλ με κρέμα βανίλια, στραγγιστό γιαούρτι και σιρόπι ή παγωτό.



ΨΗΜΕΝΟ 


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου