Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Μουσταλευριά …

… Ετυμολογικά έχεις δίκιο. Αφού λέγεται μουσταλευριά, είναι απαραίτητο να γίνεται με μούστο και αλεύρι. Εγώ όμως έχω ένα βαζάκι αραιό πετιμέζι από τη Δράμα, που δεν κάνει για μουστοκούλουρα και θέλω να το αξιοποιήσω. Κι αφού ακυρώνω το πρώτο συνθετικό, λέω να ακυρώσω και το δεύτερο και να βάλω, αντί για αλεύρι, νισεστέ. Ελπίζοντας το πιο διάφανο και ελαφρύ αποτέλεσμα να δελεάσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και να δοκιμάσουν, έστω μια κουταλιά. Γιατί είμαι σίγουρη ότι μετά και το μπωλ θα αδειάσουν και θα γλείφονται σα γάτες …


Μουσταλευριά


ΜΠΩΛ ΚΟΝΤΙΝΟ  


υλικά: 
1 ποτήρι μούστος ή 
1 ποτήρι πετιμέζι αραιωμένο με μισό ποτήρι νερό 
2-3 κουταλιές αλεύρι ή νισεστέςΔιαλύουμε το αλεύρι/νισεστέ σε μισό ποτήρι μούστο ή πετιμέζι, ανακατεύοντας πολύ καλά, για να μην έχει σβώλους. 

Βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο (ή το αραιωμένο πετιμέζι) να βράσει και προσθέτουμε το αλεύρι/νισεστέ. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να πήξει και να έχουμε μια δεμένη κρέμα.

 Απλώνουμε σε ταψάκι ή βάζουμε τη μουσταλευριά σε μπωλάκια. 

Όταν κρυώσει, την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα και σουσάμι ή καρύδια. ΤΑΨΑΚΙ ΜΠΩΛ 2 

Ήταν το περιζήτητο γλυκό των παιδικών χρόνων μιας άλλης γενιάς και παραμένει, ακόμη και σήμερα, μια εικόνα νοσταλγική – σχεδόν  συγκινητική. Δυνατή, ακόμη κι αν πρόκειται για τα τυποποιημένα μπωλάκια στα ράφια του σούπερ-μάρκετ. Καλά είναι κι έτσι …Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου