Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Πιπεριές τουρσί με ρικότα - Σαλάτα με ρεβύθια και ντοματίνια - Μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι …

… Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες. Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης σήμερα και, λόγω της ημέρας Αντωνάκη μου, πρέπει να βγάλουμε το απαραίτητο λογύδριο για τα αγαθά της αποταμίευσης. 
Δεν τολμώ ούτε το λόγο να ονομάσω δεκάρικο, γιατί πια δεν υπάρχει ούτε τάληρο. Άρα αποκλείεται αυτομάτως κάθε αναφορά σε αποταμίευση χρημάτων. Αυτά τα “οικονομία κάνε και σφίξε τα λουριά, τώρα που είσαι νέος να ’χεις στα γηρατειά ” άφησέ τα για τα αφιερώματα στον Κηλαηδόνη. Τα φασούλι το φασούλι που ήξερες, να τα ξεχάσεις. Ωσαύτως και τη σταλαγματιά–σταλαγματιά που γεμίζει τη στάμνα την πλατειά. Τυχερός θά ’σαι αν γεμίζει το κατσαρόλι φασολάδα δις εβδομαδιαίως. 
Πάρτο αλλιώς λοιπόν, γιατί θα βρεις. Εγώ σκέφτηκα αρχικά να αποταμιεύω συναισθήματα, μπας και τοκίζονται και αποδίδουν περισσότερο. Μετά το ξανασκέφτηκα κι αποφάσισα πως είναι προτιμότερο να τα ξοδεύω απλόχερα. Κι έτσι ξοδεύω την αγάπη μου δίνοντάς την καθημερινά, ξοδεύω και την υπομονή μου που εξαντλείται καθημερινά και περιμένω, σαν τον Προμηθέα, να επιστρέψουν ακέραια την επομένη – κάτι που παραδόξως συμβαίνει. 
Όσο για την αποταμίευση, αποταμιεύω ιδέες και συνταγές, απλές αλλά σωτήριες λύσεις για την οικιακή καθημερινότητα. Όλες αυτές τις μικροσυνταγούλες που ούτε χορταίνουν κάποιον ούτε αποτελούν γεύμα από μόνες τους, κάνουν θαύματα όμως όταν το φαγητό που περίσσεψε είναι ένα μόνο πιάτο – κι αυτό σκάρτο …


Πράσινες πιπεριές τουρσί με ρικότα 


ΕΤΟΙΜΟ


υλικά: 
1 βαζάκι πράσινες πιπεριές τουρσί 
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια 
150- 200 γρ. ρικότα ή ανθότυρο ή κατίκι 
πιπέρι, γλυκειά πάπρικα





Στραγγίζουμε τις πιπεριές, τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. 

Γυαλίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τις πιπεριές. 

Μαγειρεύουμε μαζί για 3΄-4΄, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε με προσοχή. 

Ρίχνουμε πιπέρι και σερβίρουμε ραντίζοντας με ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με πάπρικα.


ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ 

ΕΤΟΙΜΟ


Η συνταγή είναι τούρκικη και, είτε το πιστεύεις είτε όχι, αποτελεί μέρος του κλασσικού πρωινού, συνοδεύοντας το πρωινό τσάι. 




Σαλάτα με ρεβύθια και ντοματίνια


ΚΟΝΤΙΝΟ  



υλικά: 
1 κονσέρβα ρεβύθια στραγγισμένα ή 200 γρ. βρασμένα ρεβύθια 
10-12 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ντομάτα κομμένη 
μισό κόκκινο κρεμμύδι σε φετάκια 
7-8 ελιές Καλαμών 
φέτα ή τυρί cottage




Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σαλάτας, εκτός από το τυρί και τις ελιές. 

Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα με 2-3 κουταλιές λάδι και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. 

Νοστιμίζουμε με λίγο κύμινο και ξερό δυόσμο και σερβίρουμε βάζοντας από πάνω το τυρί σε κομμάτια και τις ελιές.


ΕΤΟΙΜΗ 




Μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι


ΠΙΑΤΑΚΙ


υλικά: 
1 βαζάκι έτοιμος πολτός μελιτζάνας 
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο 
3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι 
2 κουταλιές λάδι 
2 κουταλιές χυμός λεμονιού 
αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο 
μαϊντανός ψιλοκομμένος





Ανακατεύουμε με πηρούνι το γιαούρτι, το σκόρδο, το λάδι και το λεμόνι.

 Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κύμινο. 

Προσθέτουμε τη σάλτσα γιαουρτιού στη μελιτζάνα και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι. 

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.



ΜΠΩΛ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σησαμέλαιο ή μια κουταλιά από το λάδι που ανεβαίνει στην επιφάνεια του βάζου με το ταχίνι. Επίσης, σε περιόδους νηστείας μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γιαούρτι με ταχίνι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου