Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Το σιτάρι της μνήμης …

Ήρθες εψές στον ύπνο μου. Όχι φευγαλέα όπως τις άλλες φορές – μόνο για λίγο σ’ έβλεπα κι αμέσως χανόσουν κι έμενα με την πίκρα του Ορφέα. Ήρθες και με πήρες απ’ το χέρι να πάμε στο πατρικό της μαμάς. Γιατί όχι στο δικό σου; Δεν είχε σημασία. Αρκεί που ξαναπερπατούσαμε μαζί και με κράταγες. Τό ’νιωθα το χέρι σου, ζωντανό ξανά, στιβαρό, είχα πάλι κάπου να κρατηθώ, ν’ αφεθώ με σιγουριά, όπως μικρή στη Χαλκίδα που έκλεινα τα μάτια στη βραδινή βόλτα – κοιμόμουν κι όμως συνέχιζα να περπατάω, με κράταγες και με στήριζες. 
Περάσαμε απ’ το ρημαγμένο κοτέτσι, το μισογκρεμισμένο αχυρώνα, ζούγκλα αδιάβατη το αλλοτινό μπαξεδάκι με τα μυριστικά κι όμως περνούσαμε, Μωυσήδες σε θάλασσα στεριανή. Στη διώρυγα σταματήσαμε. Καθαρό το νερό της όπως παλιά. Εδώ φτιάχναμε δέση με τον παππού, βουτάγαμε τα σιφόνια, ξεχείλιζε ορμητικό το νερό και πότιζε τον κήπο μέχρι κάτω. 
Έβαλα το χέρι μου στο νερό. Καραβίδες είχαν χρόνια να φανούν. Ήταν παγωμένο, αφόρητα κρύο. Πάγωσα, ξύπνησα. Μπαμπά;


Το σιτάρι της μνήμης


ΕΤΟΙΜΟ ΠΛΑΪΝΟ


υλικά:
μαλακό σιτάρι 
φρυγανιά τριμμένη 
σταφίδες ξανθές και μαύρες 
καρύδι τριμμένο 
ζάχαρη άχνη 
κανέλλα 
λίγο αλάτι 


προαιρετικά: 
αμύγδαλο τριμμένο, σουσάμι καβουρντισμένο





Πλένουμε καλά το σιτάρι και το βάζουμε αποβραδίς σε κατσαρόλα με κρύο νερό και λίγο αλάτι. 

Το βράζουμε για 10΄ και αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά. 

Τη σκεπάζουμε με κουβερτούλα και την αφήνουμε όλη τη νύχτα κοντά σε ζεστό μέρος. Το σιτάρι θα τραβήξει υγρασία, θα φουσκώσει και θα μαλακώσει. 

Το επόμενο πρωί στραγγίζουμε το σιτάρι και το στεγνώνουμε πάρα πολύ προσεκτικά, πιέζοντάς το με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. 

Ανακατεύουμε το σιτάρι με μερικές κουταλιές φρυγανιά, τις σταφίδες, τα καρύδια (το σουσάμι) και την κανέλλα. 

Το βάζουμε σε μπωλ ή πιάτο και το πασπαλίζουμε από πάνω με φρυγανιά που θα απορροφήσει τυχόν περίσσια υγρασία.

 Ρίχνουμε και την άχνη και την πατάμε καλά, χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα, για να γίνει ένα συμπαγές στρώμα. 

Φτιάχνουμε στην επιφάνεια τα σχήματα που θέλουμε με σταφίδες, καρύδια και αμύγδαλα.



ΣΙΤΑΡΙ 


ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου