Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ψαρόσουπα με βραστόψαρα …

… Αφύσικο δεν είναι να φτιάχνω σούπα στους 33 βαθμούς, αφύσικοι είναι οι 33 βαθμοί τέλος Σεπτεμβρίου. Άχρηστες βγήκαν φέτος οι παλιές καλές παροιμίες – πέρασε η Παναγιά βάλε κούτσουρο στη φωτιά, από Μαρτιού πουκάμισο κι απ’ Αύγουστο σενγκούνι και άλλα γλαφυρά παρόμοια. 
Ξανακατέβηκαν τα μαγιώ, ξαναφορέθηκαν τα πέδιλα, έμειναν μισογεμάτες στο πάτωμα οι θήκες πάνω που άρχισα ν’ αποσύρω σιγά-σιγά τα καλοκαιρινά. Τρέχα γύρευε τώρα πώς έγινε κι αρρωστήσαμε οικογενειακώς. Ίωση; Κρύωμα; Ξεκινήσαμε με πονόλαιμο, ήρθαν τα ρίγη κι ο πυρετός κι αρχίσαμε να σερνόμαστε από καναπέ σε κρεβάτι.
Κάποιος, ο συνήθης ύποπτος, έπρεπε ν’ ανασκουμπωθεί και να φτιάξει μια σούπα, να μαλακώσει ο λαιμός, να ζεσταθεί το μέσα μας που ριγούσε. Κι ας διαμαρτύρονταν οι συνασθενείς κι ας φώναζαν ότι δεν μπορούν να φάνε καυτή σούπα μέσα στη ζέστη. Για να κάμψω τη σθεναρή τους αντίσταση δε χρειάστηκε παρά να τους υπενθυμίσω πώς ζητούσε το τίλιο του ο Poirot στη Μεσοποταμία - “
très chaud ”.  
Βραστόψαρα και γαριδούλες βρήκα στο σούπερ μάρκετ, μόνο μέχρι εκεί άντεξα να συρθώ. Μπελαλίδικη σούπα αλλά δυναμωτική και νόστιμη. Χαλάλι το ζόρικο καθάρισμα και τα δεκάδες τσιμπήματα απ’ τις σκορπίνες. Αν δεν τρυπήσεις τα χέρια, ψαρόσουπα δεν τρως ...


Ψαρόσουπα με βραστόψαρα 


ΠΙΑΤΟ 3  


υλικά:
500 γρ. διάφορα βραστόψαρα 
3-4 γαρίδες (προαιρετικά) 
2 κρεμμύδια 
2 καρότα 
2 κολοκυθάκια





Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με κρύο νερό. 

Μόλις πάρουν βράση ξαφρίζουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε 10-΄15΄. 

Αφαιρούμε τα ψάρια με τρυπητή κουτάλα και περνάμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι. 

Βάζουμε ξανά το ζωμό να βράσει και προσθέτουμε τα λαχανικά, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. 

Όταν μαλακώσουν, τα πολτοποιούμε και τα ξαναρίχνουμε στη σούπα. 

Ξεψαχνίζουμε τα ψάρια και τα ρίχνουμε στη σούπα. Βράζουμε μέχρι η σούπα να έχει την πυκνότητα που θέλουμε.


 ΨΑΡΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΨΑΧΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ



Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ωμό λάδι και νοστιμίζουμε με μπόλικο λεμόνι.



ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου