Πράσσειν εύλογα.
… Τα πράσα είναι από τα αγαπημένα μας χειμωνιάτικα λαχανικά και το μόνο που λατρεύει η κόρη μου σε όλες του τις εκδοχές. Καταβροχθίζει, όχι απλώς αδιαμαρτύρητα αλλά με μεγάλη όρεξη και προθυμία, πρασόρυζο και πρασόσουπες, πρασόπιτα παραδοσιακή αλλά και μοντέρνο στρούντελ, και πράσα με καβουρμά, πρασοτηγανιά με λουκάνικα, κις με πράσα, στριφτή πρασόπιτα με ανθότυρο και φέτα, και οποιαδήποτε άλλη πρασοσυνταγή καταφέρω να βρω και να φτιάξω – τυλιχτά με προσιούτο ακόμη και σκέτα με σέλινο και δαμάσκηνα.
Από τις πιο απλές είναι μια τάρτα χωρίς φύλλο που γίνεται γρήγορα. Παρόμοιες πίτες τις αγαπάμε όλοι γιατί δεν είναι δύσκολες ούτε μπελαλίδικες. Μην κοιτάς που, αντί να τους πούμε κι ένα ευχαριστώ, τις αποκαλούμε ελαφρά τη καρδία και με περίσσια αγνωμοσύνη ξεβράκωτες …
Πρασοτυρόπιτα με ανθότυρο
υλικά:
3-4 πράσα (χωρίς τα φύλλα)
150 γρ. ανθότυρο
λίγο άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
3/4 κούπας γάλα
1 κουτ. σούπας λάδι
Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε διαγώνια σε ροδέλες και τα πλένουμε καλά.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τα ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε τα πράσα να μαγειρευτούν, μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε το χυλό.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε το λάδι και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Σπάμε σε κομμάτια το ανθότυρο με το χέρι και το προσθέτουμε στα πράσα.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα, αδειάζουμε τα πράσα και ρίχνουμε από πάνω το χυλό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄ περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου