Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Πρασόπιτα στρούντελ ...

...  Από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί; Γιατί το λέτε τώρα αυτό και με πληγώνετε, κύριε Σταμάτη μου; Είμαι εγώ τέτοιος άνθρωπος;
Επειδή η άπονη ζωή μ’ έριξε στα γλουτενφρί θα αδιαφορήσω για την πίτα που σας φτιάχνω;
Με τρυφεράδα έφτι
αξα τη γέμιση με τα πράσα, με στοργή τη σκέπασα με τη σφολιάτα, καραούλι φύλαγα μέχρι να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε σωστά και πήρε χρώμα ζηλευτό.
Κι όταν αρχίσατε να την τρώτε, τέντωσα τα αυτιά μου για να χαρώ τον απολαυστικό ήχο που κάνει η σφολιάτα όταν σπάει …


Πρασόπιτα στρούντελ





υλικά:
350-400 γρ. πράσα (χωρίς τα φύλλα)
1 πατάτα
1 κουταλιά βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
225 ml γάλα
50 γρ. τριμμένο τυρί
1 φύλλο σφολιάτα
1 αυγό χτυπημένο

σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος


 
 


Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα πράσα για 5΄. Ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, την πατάτα κομμένη σε κυβάκια, αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό. Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά πράσα και πατάτα.

 




Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι τις 2 κουταλιές βούτυρο και, μόλις λυώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το γάλα και λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η ‘μπεσαμέλ’. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και τα πράσα, ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.





Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και αλείφουμε τις άκρες του με αυγό. Βάζουμε τη γέμιση στη μία πλευρά του φύλλου και τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο. 





Κλείνουμε όμορφα τις άκρες.




Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροσούσαμο και παπαρουνόσπορο.







Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, διαγώνια, σε δυο-τρεις μεριές.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄. 

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί για λίγο και σερβίρουμε.














2 σχόλια:

  1. Αν και την έφαγα μόνο με τα μάτια, ήταν πράγματι πολύ ωραία. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και την ενθάρρυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή