Φυλλικές σχέσεις.
… Εσχάτως βαλλόμεθα πανταχόθεν. Πού να στραφούμε για στήριξη, παρηγοριά ή βοήθεια; Μήπως στους γείτονές μας;
Στην ανάγκη ο Θεός κι ο γείτονας, λέει η παροιμία. Θα μου πεις, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε – γέλασε.
Δε βαριέσαι. Κι ο φτωχός ο γείτονας για φωτιά χρειάζεται.
Ή για καμμιά συνταγή. Σαν αυτή που δανείστηκα από τη γείτονα Τουρκία, με την οποία έχω ιδιαιτέρως φυλλικές σχέσεις.
Λατρεύω τα σιροπιαστά της, που γίνονται με το αέρινο, τραγανό φύλλο κρούστας και τις πίτες της, ιδίως εκείνες που γίνονται με γιουφκά …
Μπουρέκι με κιμά
Paçavra Böreği
υλικά:
300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαργαρίνη
λίγο άσπρο κρασί
2 αυγά
1 κούπα γάλα
1/4 κούπας ηλιέλαιο
3 φύλλα γιουφκά ή 3 παραδοσιακά (χωριάτικα) φύλλα για πίτα
λίγη φέτα ή ανθότυρο (προαιρετικά)
Σε μέτρια φωτιά λυώνουμε τη μαργαρίνη και γυαλίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι ο κιμάς να μην έχει υγρά και να γίνει σπυρωτός (περίπου 10΄- 15΄).
Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το τυρί.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το λάδι.
Λαδώνουμε την κλασσική φόρμα του κέικ και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, αφήνοντάς τις άκρες του να κρέμονται έξω από τη φόρμα.
Ραντίζουμε με μερικές κουταλιές από το μείγμα των αυγών.
Τυλίγουμε ρολό το δεύτερο φύλλο και το κόβουμε σε στενές λωρίδες.
Ξετυλίγουμε τις λωρίδες του φύλλου, που θυμίζουν στο σχήμα χυλοπίτες, και τις ρίχνουμε πάνω στο φύλλο της βάσης.
Ραντίζουμε ξανά με 2-3 κουταλιές από το μείγμα των αυγών και απλώνουμε πάνω τους τον κιμά.
Κόβουμε και το τρίτο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και ρίχνουμε τις λωρίδες του πάνω στη στρώση του κιμά.
Ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές από το μείγμα των αυγών.
Γυρίζουμε τις άκρες του πρώτου φύλλου και καλύπτουμε το μπουρέκι, κλείνοντάς το.
Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα των αυγών και αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 1 ώρα, για να ποτίσουν τα φύλλα με το μείγμα και να αφρατέψουν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε το μπουρέκι να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου