… Τσίλι, τσίλι, τσιλιτρό.
- Έχω βγάλει κιμά για αύριο. Θέλεις να τον κάνω με μακαρόνια;
- Μπα! Δε θέλω μακαρόνια.
- Να τον κάνω παστίτσιο που σ’ αρέσει;
- Μπα! Δε μου πολυαρέσει πια.
- Να κάνω κεφτεδάκια;
- Μπα! Δε νομίζω.
- Μπιφτέκια στο φούρνο;
- Μπα!
Μπα, μπα, μπαμπακόσπορος. Έτσι είσαι; Κι εγώ θα κάνω κάτι που αποκλείεται να τό ’χεις βαρεθεί, να τό ’χεις συνηθίσει ή μπουχτίσει.
Θα φτάσω μέχρι Μέχικο και θα φτιάξω …
Τσίλι κον κάρνε
υλικά:
500 γρ. κιμάς (εδώ ανάμεικτος)
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (kidney beans)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμός ντομάτας ή ντοματάκια κονκασέ
μείγμα μπαχαρικών για τσίλι
κόκκινο πιπέρι
1 κουταλιά τυρί κρέμα για κάθε πιάτο (προαιρετικά)
ψιλοκομμένος κόλιαντρος ή μαϊντανός (προαιρετικά)
Από τις δεκάδες εκδοχές του φαγητού που βρήκα, προτίμησα την πιο απλή και λιτή.
Ζεσταίνουμε ελάχιστο λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε τον κιμά.
Καβουρντίζουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του, να εξατμιστούν και να μείνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και όση ντομάτα θέλουμε.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά σε ποσότητες που εξαρτώνται από το πόσο καυτερό θέλουμε το φαγητό.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας (περίπου 20΄).
Ρίχνουμε τα κόκκινα φασόλια στραγγισμένα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5΄-10΄ ακόμη.
Σερβίρουμε με πατάτες.
Αν θέλουμε, βάζουμε στο κέντρο του φαγητού μια κουταλιά τυρί κρέμα και πασπαλίζουμε με κόλιαντρο ή μαϊντανό.
Αν περισσέψει φαγητό για την επομένη, μπορούμε να το βάλουμε σε μια τορτίγια, να το καλύψουμε με 1 φέτα τυρί τσένταρ, να τυλίξουμε την τορτίγια και να την ψήσουμε για 10΄ στους 180 βαθμούς κελσίου.
Γίνεται μούι μπιέν. Ούτε φωτογραφία δεν πρόλαβα να βγάλω …
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου