Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Γιγαντομαχία …

gigantomaxia
 
… Οι γίγαντες είναι από τα αγαπημένα φαγητά του κυρίου και αυθέντη μου. Και η μόνιμη επωδός του στην κλασική ερώτηση "τι θέλετε να μαγειρέψω;".
Η επιθυμία του διαταγή, αλλά και μια αέναη μάχη για μένα. Μάχη πρώτα απ' όλα με τους ίδιους τους γίγαντες: να είναι άσπροι, να είναι ελληνικοί, να είναι βραστεροί, να μην ξεφλουδίζονται, να ..., να..., να...
Κι έπειτα πρέπει να πολεμήσω και να νικήσω τους γίγαντες της μαμάς,  που πάντα είναι πιο νόστιμοι, πιο καλά αλατισμένοι, με πιο πολύ ζουμάκι, με πιο ωραία κρούστα ... και πάει λέγοντας.
Αυτή τη φορά όμως θα προετοιμαστώ για πόλεμο και θα νικήσω σ' αυτή την ιδιότυπη γιγαντομαχία. Ανοίγω βιβλία παλιά και καινούρια, από τη Χρύσα Παραδείση και τον κλασικό Τσελεμεντέ μέχρι τη Μυρσίνη Λαμπράκη και τον αρχιμανδρίτη Δοσίθεο. Κάνω κι ένα σύντομο σερφάρισμα στα κύματα του διαδικτύου. Κι όπως πάντα, καταλήγω σ' έναν συγκερασμό των όσων με κόπο συγκέντρωσα.
Είμαι πανέτοιμη. Σαν άλλη Αθηνά παίρνω το δόρυ, φοράω την αιγίδα και ξεκινώ. Ποια μοίρα να επιφυλάξω στους γίγαντες; Να ρίξω επάνω τους βουνά και νησιά, όπως ο Δίας στον Τυφωέα και η Αθηνά στον Εγκέλαδο;
Όχι, θα είμαι αμείλικτη. Vae victis. Θα τους ψήσω στο φούρνο …
 
 
Γίγαντες στο φούρνο 


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
 
 
Υλικά:
250 γρ. γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
2 καρότα σε ροδέλες
φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή τοματοχυμός
άνηθος ψιλοκομμένος
2 δαφνόφυλλα
αλάτι, πιπέρι
3 φλυτζάνια από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες
 
 
 
 
 
Μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς. Τους ξεπλένουμε, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τους σκεπάζει και τους βράζουμε για 5 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, γεμίζουμε ξανά με κρύο νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα). Στραγγίζουμε, αφού κρατήσουμε 3 φλυτζάνια από το νερό στο οποίο έβρασαν.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι και προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο (πάντα βάζουμε καρότο στα όσπρια γιατί τα κάνει πιο εύπεπτα και λιγότερο "εκρηκτικά"). Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά.
Αδειάζουμε τους γίγαντες σε πυρέξ, τους ανακατεύουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε 2 φλυτζάνια από το νερό που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚ C, για 1 ώρα περίπου, προσθέτοντας -αν χρειαστεί- και το υπόλοιπο νερό.
 
 
ΣΤΟ ΤΑΨΙ    
 

Σερβίρουμε περιχύνοντας κάθε μερίδα με λίγο ωμό λάδι.
 
 
 
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΙΑΤΟ
 
 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου