Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Μπακλαβάς με ελαιόλαδο …

Όλο λάδι λάδι και τηγανίτα τίποτα. 
Πάντα μ’ εντυπωσίαζε αυτή η παροιμία. Υπήρχε λοιπόν εποχή που περιζήτητο ήταν το ταπεινό κουρκούτι και όχι το λάδι; Τι εποχή ήταν αυτή; Μακρινή το δίχως άλλο, μια εποχή χωρίς σπρέντ, τρόικες και μνημόνια. Ίσως μια εποχή στην οποία τα αρχικά ΔΝΤ να σήμαιναν απλώς  Δημήτριος Νικολάου Τριανταφύλλου.
Έμπνευση για τις ανωτέρω αμπελοφιλοσοφίες στάθηκε μια τηλεοπτική συνταγή για μπακλαβά ζεματισμένον με ελαιόλαδο και περιχυμένον με μέλι, αντί για σιρόπι.  
Παρότι δεν αγαπώ καθόλου τα καρύδια, αποφάσισα να τον φτιάξω. Μόνο και μόνο για τον απίστευτα τραγανό ήχο που έκαναν τα φύλλα του στο δάγκωμα …

Μπακλαβάς με ελαιόλαδο


ΠΙΑΤΑΚΙ


υλικά:
450 γρ. φύλλο κρούστας
450 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
1 κούπα ζάχαρη (εγώ έβαλα μόνο 4 κουταλιές)
κανέλλα, γαρύφαλλο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι μέλι






Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το καρύδι με τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.



ΓΕΜΙΣΗ


Λαδώνουμε ένα πυρέξ 33x23 εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο χωρίς να το λαδώσουμε. 

Πασπαλίζουμε με τη γέμιση.

ΣΤΡΩΣΗ


Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, φροντίζοντας να βάλουμε ένα διπλό φύλλο πάνω-πάνω. 

Κόβουμε το μπακλαβά σε κομμάτια. 

Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το λάδι μέχρι να κάψει καλά και το ρίχνουμε (αρχικά με κουτάλα και μετά με το κατσαρολάκι) πάνω στο μπακλαβά. 


ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ξεροψηθεί (στο δικό μου φούρνο χρειάστηκαν 40΄- 45΄).

ΨΗΜΕΝΟΣ


Περιχύνουμε το ζεστό μπακλαβά με το μέλι, στα σημεία που τον έχουμε κόψει.


ΜΕ ΜΕΛΙ


Δοκιμάζουμε με λαχτάρα τον ιδιαίτερο αυτό μπακλαβά και διαπιστώνουμε ότι είναι τραγανός, γλυκός, αρωματικός και μελωμένος. Κοινώς, ακαταμάχητος.

Τρατάρουμε.


ΚΟΜΜΑΤΙ

.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου