Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Σπιτική ρικότα …

… Η Pasquetta, όπως ονομάζεται η Δευτέρα του Πάσχα στην Ιταλία, είναι μέρα γιορτινή. Και θεσμοθετημένη επίσημη αργία, όπως η επομένη των Χριστουγέννων και η επομένη της Πεντηκοστής, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να γιορτάσουν για μία ακόμη μέρα.


POPOLO


Είχα διαβάσει ότι τη μέρα αυτή οι Ιταλοί συνηθίζουν να την περνούν στην εξοχή, ψήνοντας ή κάνοντας πικνίκ. Τίποτε όμως δεν μπορούσε να με προετοιμάσει γι' αυτό που είδαν τα ματάκια μου. Χιλιάδες κόσμου να έχουν κατακλύσει την ύπαιθρο, ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, ουρές χιλιομέτρων στις εξόδους για τους δημοφιλείς προορισμούς, ένας εκ των οποίων ήταν και ο δικός μας.
Το Αλμπερομπέλλο. 


      

stifi


Χαϊδευτικά θα μπορούσαμε να το πούμε Στρουμφοχωριό μια που μεγάλο μέρος του αποτελείται από "trulli", πέτρινα σπίτια που καταλήγουν στους χαρακτηριστικούς τρούλους, διακοσμημένους με κάθε είδους σύμβολα.


symbols
    
Χαρακτηρισμένο από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996, είναι ένα μέρος που αξίζει να δει κανείς.



trulli

Καλό θα ήταν βέβαια, για να μπορέσει να το δει, να επιλέξει κάποια άλλη μέρα.    
Ακόμη κι έτσι πάντως, είχε το γούστο του. Σταθήκαμε στην ατέλειωτη ουρά για ολόφρεσκο παγωτό …


ΠΑΓΩΤΟ

… αγοράσαμε το χαρακτηριστικό fischietto της περιοχής, μια καλαμένια σφυρίχτρα που μοιάζει με φλογέρα, και συμμετείχαμε στον πανζουρλισμό σφυρίζοντας δαιμονισμένα μαζί με όλους τους άλλους.
Κι ύστερα … ήρθε η ώρα της επιστροφής. Με το αυτοκίνητο γεμάτο με ό,τι μπορούσαμε να φέρουμε μαζί μας, για να κρατήσουμε τη γεύση και το άρωμα της Ιταλίας όσο γινόταν περισσότερο. Πιο πολύ θα μου λείψει η φρέσκια ρικότα με την ανεπανάληπτη γεύση.
Κι αν προσπαθούσα να τη φτιάξω μόνη μου;


Σπιτική ρικότα


ΠΙΑΤΟ


υλικά:
1 λίτρο γάλα πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο
400 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
3-4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι (προαιρετικά)





Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιοδικά για να μην πιάσει. 
 
Θέλουμε το γάλα να φτάσει σε ένα στάδιο ήπιου βρασμού, πριν το σημείο που βράζει δυνατά, αφρίζει και φουσκώνει. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε για 1΄ και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15΄.


ΛΕΜΟΝΙ


Θα δούμε πολύ γρήγορα να σχηματίζονται στην επιφάνεια μικροί θρόμβοι καθώς το γάλα πήζει σχηματίζοντας το τυρί και αφήνοντας ένα υποκίτρινο υγρό. 

Στρώνουμε μια τσαντήλα ή αρκετές στρώσεις πυκνής γάζας σε ένα σουρωτήρι. Βάζουμε το σουρωτήρι πάνω από μια λεκάνη ή κατσαρόλα.


ΤΣΑΝΤΗΛΑ


Μόλις περάσουν τα 15΄, αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο σουρωτήρι.


ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑ


Αφήνουμε να στραγγίξει μέχρι η ρικότα να έχει την πυκνότητα που θέλουμε.


ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΗ


Αλατίζουμε αν θέλουμε και διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.


RICOTTA 


 

.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου