... Πολύ καιρό έχω να φτιάξω φακή. Βολεύτηκα με την ευκολία της κόκκινης που γίνεται πιο γρήγορα, ήρθε κι ο σουποφτιάχτης και την έκανε ακόμη πιο εύκολη, πήγε πίσω η πράσινη φακή. Κι όταν την έβαζα σε συνταγές, προτιμούσα την ήδη βρασμένη σε κονσέρβα.
Τώρα όμως θα τη φτιάξω απ' την αρχή και μεγαλοπρεπώς. Σε ένα χορταστικό και αρωματικό κάρρυ ...
Κάρρυ με πράσινη φακή
υλικά:
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο (εδώ πολτοποιημένες)
2 κουτ. τσ. κάρυ
1/2 κουτ. τσ. κύμινο
1/2 κουτ. τσ. κουρκουμά
1/2 κουτ. τσ. σκόνη τζίντζερ
190 γρ. φακή
1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτα κονκασέ ή πασάτα
1 κονσέρβα (400 γρ.) γάλα καρύδας (εδώ πλήρες)
500 ml νερό
2 πρέζες garam masala (αν υπάρχει)
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αν θέλουμε, συγκεντρώνουμε όλα τα μπαχαρικά που θα χρειαστούμε, μετρημένα σε ένα πιάτο.
Ξεπλένουμε τη φακή κάτω με τρεχούμενο νερό και τη στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε δυο κουταλιές ηλιέλαιο και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄-7΄ ή και παραπάνω αν έχουμε χρόνο, να μαλακώσει και να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο (εδώ κατεψυγμένο) και σωτάρουμε 2΄-3΄.
Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα 3΄-4΄ να μοσχομυρίσουν.
Ρίχνουμε τη φακή και ανακατεύουμε να αναμιχθεί με τα μπαχαρικά και τα σκορδοκρέμμυδα.
Ρίχνουμε τη ντομάτα.
Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε και το νερό.
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 35΄-40΄.
Ξεκαπακώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και ρίχνουμε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε.
Σκέτο
ή με ένα σκέτο μπασμάτι.