Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Κάρρυ με πράσινη φακή ...

 ... Πολύ καιρό έχω να φτιάξω φακή. Βολεύτηκα με την ευκολία της κόκκινης που γίνεται πιο γρήγορα, ήρθε κι ο σουποφτιάχτης και την έκανε ακόμη πιο εύκολη, πήγε πίσω η πράσινη φακή. Κι όταν την έβαζα σε συνταγές, προτιμούσα την ήδη βρασμένη σε κονσέρβα. 
Τώρα όμως θα τη φτιάξω απ' την αρχή και μεγαλοπρεπώς. Σε ένα χορταστικό και αρωματικό κάρρυ ...


Κάρρυ με πράσινη φακή



υλικά:
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο (εδώ πολτοποιημένες)
2 κουτ. τσ. κάρυ
1/2 κουτ. τσ. κύμινο
1/2 κουτ. τσ. κουρκουμά
1/2 κουτ. τσ. σκόνη τζίντζερ
190 γρ. φακή
1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτα κονκασέ ή πασάτα
1 κονσέρβα (400 γρ.) γάλα καρύδας (εδώ πλήρες)
500 ml νερό
2 πρέζες garam masala (αν υπάρχει)

μαϊντανός ψιλοκομμένος 



Αν θέλουμε, συγκεντρώνουμε όλα τα μπαχαρικά που θα χρειαστούμε, μετρημένα σε ένα πιάτο.



 Ξεπλένουμε τη φακή κάτω με τρεχούμενο νερό και τη στραγγίζουμε.





Ζεσταίνουμε δυο κουταλιές ηλιέλαιο και ρίχνουμε το κρεμμύδι.




Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄-7΄ ή και παραπάνω αν έχουμε χρόνο, να μαλακώσει και να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο (εδώ κατεψυγμένο) και σωτάρουμε 2΄-3΄.




Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα 3΄-4΄ να μοσχομυρίσουν.



Ρίχνουμε τη φακή και ανακατεύουμε να αναμιχθεί με τα μπαχαρικά και τα σκορδοκρέμμυδα.




Ρίχνουμε τη ντομάτα.



Ρίχνουμε το γάλα καρύδας και αλατοπιπερώνουμε.



Ρίχνουμε και το νερό.



Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 35΄-40΄.

Ξεκαπακώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και ρίχνουμε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Σερβίρουμε.

Σκέτο




ή με ένα σκέτο μπασμάτι.












Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Κέικ μήλου στον air fryer ...

 ... Ψάχνω, διαβάζω, δοκιμάζω, ακόμη στο χαίρω πολύ είμαστε με τον air fryer και να βρεθούμε καμιά φορά να τα πούμε, βρε - όλο το λέμε και δεν το κάνουμε. Παράπονο δεν έχω, μέχρι τώρα καλά τα πάμε και τα μανιτάρια τα γεμιστά ωραία γίνανε, κι ο γύρος μανιταριών νόστιμος και ξεροψημμένος, το μπουγιουρντί λαχταριστό, το κέικ με μπλε τυρί και καρύδια ωραίγιο και φωσκουτό, οι πίτσες οι ατομικές μικρές αλλά θαυματουργές που λέει και η ανόητη μπουμεριά. 
Σήμερα θα δοκιμάσω ένα κέικ που προτείνει ο φίλος μου ο Guardian, εμπιστοσύνης πάντα ...


Κέικ μήλου στον air fryer



υλικά:
80 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
60 ml ηλιέλαιο
1 αυγό
1 μήλο σε κυβάκια (με τη φλούδα)
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. τσ. κανέλλα
1/2 κουτ. τσ. μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
30 γρ. μαύρη σταφίδα
ξύσμα λεμονιού




Πλένουμε το μήλο και το κόβουμε σε κυβάκια.





Βάζουμε σε μπωλ το λάδι και τη ζάχαρη και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη.




Ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. 




Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, κανέλλα και το αλάτι. 





Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μήλο και τις σταφίδες. 





Αρωματίζουμε με το ξύσμα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.





Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι που να χωράει στον air fryer ( διάμετρος 19-20 εκ.). Ακόμα καλύτερα, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

Αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε την επιφάνεια.





Αν θέλουμε, ρίχνουμε επάνω λίγα κυβάκια μήλου και κανέλλα.






Ψήνουμε στον air fryer για 20΄ στους 170 βαθμούς. 

Μετά από 15΄ μπορούμε να ελέγξουμε αν η επιφάνεια πήρε πολύ χρώμα. Αν θέλουμε, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα υπόλοιπα 5΄ στους 160 βαθμούς.




Ξεφορμάρουμε.





Τρατάρουμε.




Οι Άγγλοι με τη συνήθη μπάλα παγωτό ή με κρέμα σαντιγύ, εμείς με λίγη άχνη.