Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Κέικ με μπλε τυρί, καρύδια και μπέικον ...

  ... Μπορείς να το πεις αλμυρό κέικ, μπορείς να το πεις καρβελάκι κι ας μην είναι ψωμί με μαγιά, μπορείς να το πεις και στρουμφόψωμο αφού είναι γεμάτο μπλε τυρί. Και κυρίως μπορείς να προσφαΐσεις μαζί με το τουρλού και να την κάνεις ταράτσα - απαραιτήτως ανήλιαγη ή σκιερή ...


Κέικ με μπλε τυρί, καρύδια και μπέικον




υλικά:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
80 γρ. λάδι (εδώ ηλιέλαιο)
125 γρ. γάλα
125 γρ. μπλε τυρί
100 γρ. μπέικον
80 γρ. καρύδια

τριμμένο τυρί της επιλογής μας (εδώ γραβιέρα αγελάδος)

προαιρετικά για πασπάλισμα: λίγο μπλε τυρί και λίγα καρύδια ακόμη



Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και το σωτάρουμε χωρίς λιπαρή ύλη να πάρει χρώμα. Εναλλακτικά το περνάμε από τα μικροκύματα για 1΄-2΄.





Χοντροκόβουμε με μαχαίρι τα καρύδια.






Σπάμε το τυρί σε χοντρά τρίμματα.





Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι και το μπέικιν.



Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τα αυγά, πιπέρι και ελάχιστο ή καθόλου αλάτι.



Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε το λάδι.



Προσθέτουμε το γάλα και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη.




Προσθέτουμε το μπέικον, τα καρύδια και το μπλε τυρί.  





Ανακατεύουμε με σπάτουλα, ρίχνουμε και το κίτρινο τυρί και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα. 





Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα στρογγυλό ταψάκι ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Εγώ χρησιμοποίησα ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. που χωράει στον air fryer.





Λαδώνουμε ελαφρά, αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και στρώνουμε την επιφάνεια.





Αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω λίγα κομμάτια μπλε τυρί και καρύδια.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.

Εγώ προθέρμανα τον air fryer στους 200 βαθμούς για 3΄ και έψησα το καρβέλι για 35΄ στους 180 βαθμούς, κάνοντας έναν έλεγχο περίπου στο μισάωρο.





Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.





Σερβίρουμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου