Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Σαλάτα με φασολάκια, πιπεριές και κασέρι …

… Πέρασε η Παναγιά, βάλε κούτσουρο στη φωτιά. Εμείς έτσι μεγαλώσαμε στη λεβεντογέννα ΄Ήπειρο, μ’ αυτές τις παραδόσεις γαλουχηθήκαμε, αυτές ξέρουμε αυτές εμπιστευόμαστε. Κατεβαίνοντας στο πανηγύρι το βράδυ είχαμε όλοι αγκαζέ τη ζακετούλα κι όλοι τη φορούσαμε αργά ή γρήγορα.
Φευ ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί. Οι μέρες του Αυγούστου μόνο ήσυχες δεν ήταν φέτος. Καυτές, πυρωμένες και διακεκαυμένες, μας στέρησαν ακόμη και τη μικρή βραδινή ανάσα, τον προαυλισμό που δικαιούνται κι οι κρατούμενοι.
Τις ψησταριές πάντως γεμάτες τις βλέπω όλη μέρα. Χαρά στο κουράγιο τους και στις αντοχές τους να κατεβάζουν κοψίδια με τέτοιον γκάιλα*. Εμείς με το ζόρι φάγαμε μια σαλάτα …




Σαλάτα με φασολάκια, πιπεριές και κασέρι







υλικά:
200 γραμμάρια φασολάκια (εδώ από κονσέρβα)
30 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα
3-4 πιπεριές Φλωρίνης σε άλμη 
30 γραμμάρια κασέρι
μαϊντανός






Β
ράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό για 3-΄4΄  και τα στραγγίζουμε. 

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας τα τακτικά. 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και τα ψιλοκόβουμε.








Ξεπλένουμε τις πιπεριές από την άλμη και τις ανοίγουμε κατά μήκος. 

Τις βάζουμε κι αυτές στο αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να πάρει χρώμα η
μία τους πλευρά. 

΄Ύστερα τις κόβουμε σε λωρίδες.







Βάζουμε σε πιάτα ή πιατέλα τα φασολάκια και ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τις πιπεριές. 

Περιχύνουμε με μιάμιση κουταλιά ελαιόλαδο και μία κουταλιά ξίδι από κόκκινο κρασί.









Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 

Ρίχνουμε από πάνω το τυρί σε φλοίδες.










Σερβίρουμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και λίγο ακόμη νωπό ελαιόλαδο.

















*γκάιλας: ο πολύ δυνατός ήλιος (ηπειρώτ’κα)
π.χ. "με βάρεσ’ ο γκάιλας και γκάνιαξα (πέθανα απ’ τη δίψα), 
μό'ρθε μπαϊλισιά και δείλια (αδυναμία, λιγοθυμιά)"












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου