… Το χρήμα μπορεί να μη φέρνει την ευτυχία αλλά, όπως μπορεί να μας βεβαιώσει και ο Μανολίτο, φτιάχνει μια πολύ καλή απομίμησή της.
Κι αυτή η συνταγή μπορεί να μη φέρνει το αυθεντικό τιραμισού, αλλά φτιάχνει μια πολύ καλή παραλλαγή του …
Κι αυτή η συνταγή μπορεί να μη φέρνει το αυθεντικό τιραμισού, αλλά φτιάχνει μια πολύ καλή παραλλαγή του …
Τιραμισού
υλικά:
330 ml κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά)
400 γρ. τυρί κρέμα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
ή 250 γρ. μασκαρπόνε και 150 γρ. τυρί κρέμα
70-100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά λικέρ καφέ ή κονιάκ
1 βανίλια
2 μεγάλες κούπες (400-450 ml) εσπρέσο
ή στιγμιαίος καφές
1 κουταλιά κονιάκ
30-32 σαβαγιάρ
κακάο (σκόνη)
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον καφέ, τον οποίο αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη μισή ζάχαρη (35 –50 γρ. ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα) σε μέτρια ταχύτητα για 3΄-4΄.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (35 –50 γρ.) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει η κρέμα χωρίς να γίνει σαντιγύ.
Προσθέτουμε το τυρί, τη βανίλια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η κρέμα να στέκεται και να κάνει κύματα και κορυφές.
Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα σαβαγιάρ.
Βάζουμε τον καφέ σε μπωλ και προσθέτουμε το κονιάκ.
Αν θέλουμε να απαλύνουμε τη γεύση προσθέτουμε και μια ατομική μερίδα γάλα εβαπορέ (σαν αυτές που συνοδεύουν τον καφέ).
Βουτάμε γρήγορα τα σαβαγιάρ στον καφέ και τα στρώνουμε σε ταψάκι (εδώ τετράγωνο 20x20 εκ.).
Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω στα σαβαγιάρ και στρώνουμε την επιφάνειά της.
Κάνουμε μια δεύτερη στρώση με σαβαγιάρ.
Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Αν θέλουμε κρατάμε μια ποσότητα, τη βάζουμε σε κορνέ και φτιάχνουμε μικρές κορυφές στην επιφάνεια του γλυκού.
Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή και όλο το βράδυ.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κοσκινισμένο κακάο.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου