Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Σουλτάν κεμπάπ …

Μα τι λες, πτωχούλη; ΄Έφαγες λιγουλάκι κεμπάπ σε μια ψησταριά δια λαϊκούρας και τσοκαρίας, μαζί με την κυρα-Μαριγούλα και το Ζωρζ τον κουρέα και νομίζεις ότι ξεύρεις και από το κεμπάπ της αριστοκρατίας;
Μον ντιε, λαϊκέ τύπε.
Διότι υπάρχει και το κεμπάπ του Σουλτάνου - το sultan kebab αν έχεις ακουστά, που το φτιάχνουνε εις τας πρεσβείας και εις τα ανάκτορά μου.
Κάθησε, πτωχέ άνθρωπε, να σου διδάξω εγώ το αριστοκρατικόν κεμπάπ. Κουράζ, πώβρ χομ!
Πλύνε τα χέρια σου και αλέ εις τας κουζίνας …
        

         
Σουλτάν κεμπάπ
Sultan kebab




       


υλικά:
1 φύλλο γιουφκά
(ή 2-3 φύλλα κρούστας)        
600 γρ. φιλέτο κοτόπουλου (εδώ από μπούτι)
1 κρεμμύδι (κατά προτίμηση άσπρο)
1 κονσέρβα αρακάς με καρότα
1 κουταλιά τοματοπελτές
1 κουταλιά πελτές πιπεριάς (προαιρετικά)
1 μελιτζάνα
πάπρικα καπνιστή (εδώ γλυκειά)       
         μπούκοβο (εδώ γλυκό)         

       
Για τη μπεσαμέλ:
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά αλεύρι
1 κούπα γάλα
κασέρι ή ημίσκληρο τυρί





Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα, την κόβουμε σε κυβάκια και την τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο. 

Τη βγάζουμε σε πιάτο.



        



Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.






Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να αλλάξει χρώμα.






Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί για 10΄.






Ρίχνουμε τον αρακά με τα καροτάκια, τη μελιτζάνα, τον τοματοπελτέ και τον πελτέ πιπεριάς.

Δίνουμε γεύση με το μπούκοβο και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε περίπου μισή κούπα νερό.

Καπακώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15΄ περίπου.

        Αν χρειαστεί, δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να εξατμιστεί τυχόν παραπανίσιο υγρό.    
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.



     


Για τη μπεσαμέλ λυώνουμε τη λιπαρή ουσία και προσθέτουμε το αλεύρι.

 Καβουρντίζουμε για 3΄-4΄, αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το γάλα. 

Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.






Κόβουμε το φύλλο γιουφκά σε 4-5 κομμάτια (η ποσότητα στη δική μου συνταγή έβγαλε 5 sultan kebab). 

Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας, βάζουμε δύο κομμάτια φύλλο το ένα πάνω στο άλλο. 

Ντύνουμε με το φύλλο ένα μικρό μπωλ που έχουμε πρώτα λαδώσει, αφήνοντας τις άκρες του φύλλου να κρέμονται εξωτερικά.

Γεμίζουμε με το μείγμα κοτόπουλου-λαχανικών.



            


         
Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα πάνω και διπλώνουμε καλύπτοντας τη γέμιση.

Αναποδογυρίζουμε το μπωλ για να ξεφορμάρουμε το πακετάκι. 

Συνεχίζουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά.

Βάζουμε τα πακετάκια σε λαδωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.






Καλύπτουμε με τη  μπεσαμέλ.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου και βγάζουμε το ταψί.






Πασπαλίζουμε κάθε kebab με μια χούφτα τυρί.

Εγώ έβαλα κασέρι Βερμίου και δεν το τσιγκουνεύτηκα καθόλου.






Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να λυώσει το τυρί και να γίνει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.


  



Σερβίρουμε.
     
 


        


          
Με τις υγείες σας και  καλή χώνεψις …

       

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου