Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Κρέπες με κοτόπουλο, σπανάκι και μπεσαμέλ γραβιέρας …

… Βράχος είμαι πάντα όταν πάω στο σούπερ-μάρκετ. Και τι βράχος, βραχόβραχος. Δεν παρεκκλίνω από την πορεία μου, από τη λίστα μου και από τον προϋπολογισμό μου ούτε κατ’ ελάχιστον. Απλούστατα διότι δεν μπορώ, δε με παίρνει που λένε. Ευτυχώς που είμαι γενικώς πειθαρχημένος άνθρωπος και οργανωτικός και δε μου κακοφαίνεται πολύ. Λιγάκι μόνο.
Έχω όμως ένα συνοδοιπόρο ο οποίος είναι κομματάκι ατάσθαλος. Και κομματάκι λιχούδης. Και ποτέ δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του ψητού κοτόπουλου που τον σέρνει υπνωτισμένον από τη μύτη. Με τα χέρια τεντωμένα μπροστά, ίδιος υπνοβάτης, διασχίζει τους διαδρόμους μέχρι να φτάσει στον προορισμό του και να πάρει θριαμβευτής το πιο μεγάλο κοτόπουλο που υπάρχει.
Και που προφανώς αδυνατεί να φάει μόνος του. Και τότε εμφανίζομαι εγώ στη σκηνή, να απομακρύνω πέτσες και κόκκαλα, να ξεψαχνίσω το υπόλοιπο κοτόπουλο και να βρω τι θα το κάνω. Πανεύκολο …


Κρέπες με κοτόπουλο, σπανάκι και μπεσαμέλ γραβιέρας

 

SAM_7505

 

υλικά:
2 κουταλιές λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
ή
1 μια κουταλιά βούτυρο με σκόρδο 
300 γρ. τρυφερό σπανάκι χοντροκομμένο
1 1/2 κούπα κοτόπουλο (ψημμένο ή βρασμένο)
1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα (ή ρεγκάτο)

8-10 κρέπες

μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για τη μπεσαμέλ:
2 κουταλιές μαργαρίνη ή βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μουστάρδα (απαλή ή με κόκκους)
2 κούπες γάλα με χαμηλά λιπαρά
1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα (ή ρεγκάτο)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

 

 

Για να φτιάξουμε το σπανάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο ή σε φετάκια. 

Εναλλακτικά ζεσταίνουμε το βούτυρο που έχει ήδη σκόρδο.

Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο αρχικά μας τρομάζει με τη φαινομενικά μεγάλη ποσότητά του.

 

SAM_7448SAM_7449

 

Όμως δε μας αυταπατά ο όγκος, γιατί ξέρουμε ότι σε 2΄-3΄ θα μείνει τόσο …



SAM_7450SAM_7451


και σε άλλα 2΄-3΄ τόσο …

 

SAM_7454

 

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το σπανάκι να κρυώσει ελαφρά. 

Αν νομίζουμε ότι χρειάζεται, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια με ψαλίδι κουζίνας.

 

SAM_7468

 

Κόβουμε με το ψαλίδι και το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια.

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι και τα καβουρντίζουμε μαζί να πάρουν χρώμα. 

Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.

 

SAM_7462SAM_7463SAM_7464

 

Πάντα ανακατεύοντας προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.

Τελευταία ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.

 

SAM_7465SAM_7467SAM_7471SAM_7472

 

Κρατάμε το 1/4 της μπεσαμέλ και ρίχνουμε στην υπόλοιπη το κοτόπουλο. 

Ανακατεύουμε καλά.

 

SAM_7473SAM_7476

 

Ανοίγουμε 1 κρέπα και βάζουμε στο κέντρο της 2 κουταλιές από το μείγμα της μπεσαμέλ και 1 κουταλιά σπανάκι. 

Τυλίγουμε ρολό.

 

SAM_7477SAM_7478SAM_7479

 

Κάνουμε το ίδιο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά.

Αραδιάζουμε τις κρέπες σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.

Τις περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ που κρατήσαμε στην άκρη.

Αν έχει πήξει πολύ, την αραιώνουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ακόμη.

 

SAM_7484SAM_7485SAM_7488

 

Ψήνουμε τις κρέπες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄. 

Γυρνάμε το φούρνο από τις αντιστάσεις στο γκριλ ή τη λειτουργία του αέρα,ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα από πάνω.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά σε θερμοκρασία δωματίου.

 

SAM_7495SAM_7496SAM_7493SAM_7499SAM_7498




Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 


SAM_7501SAM_7502SAM_7503SAM_7504SAM_7507

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου