… Βράχος είμαι πάντα όταν πάω στο σούπερ-μάρκετ. Και τι βράχος, βραχόβραχος. Δεν παρεκκλίνω από την πορεία μου, από τη λίστα μου και από τον προϋπολογισμό μου ούτε κατ’ ελάχιστον. Απλούστατα διότι δεν μπορώ, δε με παίρνει που λένε. Ευτυχώς που είμαι γενικώς πειθαρχημένος άνθρωπος και οργανωτικός και δε μου κακοφαίνεται πολύ. Λιγάκι μόνο.
Έχω όμως ένα συνοδοιπόρο ο οποίος είναι κομματάκι ατάσθαλος. Και κομματάκι λιχούδης. Και ποτέ δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του ψητού κοτόπουλου που τον σέρνει υπνωτισμένον από τη μύτη. Με τα χέρια τεντωμένα μπροστά, ίδιος υπνοβάτης, διασχίζει τους διαδρόμους μέχρι να φτάσει στον προορισμό του και να πάρει θριαμβευτής το πιο μεγάλο κοτόπουλο που υπάρχει.
Και που προφανώς αδυνατεί να φάει μόνος του. Και τότε εμφανίζομαι εγώ στη σκηνή, να απομακρύνω πέτσες και κόκκαλα, να ξεψαχνίσω το υπόλοιπο κοτόπουλο και να βρω τι θα το κάνω. Πανεύκολο …
Κρέπες με κοτόπουλο, σπανάκι και μπεσαμέλ γραβιέρας
υλικά:
2 κουταλιές λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
ή
1 μια κουταλιά βούτυρο με σκόρδο
300 γρ. τρυφερό σπανάκι χοντροκομμένο
1 1/2 κούπα κοτόπουλο (ψημμένο ή βρασμένο)
1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα (ή ρεγκάτο)
8-10 κρέπες
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη μπεσαμέλ:
2 κουταλιές μαργαρίνη ή βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μουστάρδα (απαλή ή με κόκκους)
2 κούπες γάλα με χαμηλά λιπαρά
1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα (ή ρεγκάτο)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Για να φτιάξουμε το σπανάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο ή σε φετάκια.
Εναλλακτικά ζεσταίνουμε το βούτυρο που έχει ήδη σκόρδο.
Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο αρχικά μας τρομάζει με τη φαινομενικά μεγάλη ποσότητά του.
Όμως δε μας αυταπατά ο όγκος, γιατί ξέρουμε ότι σε 2΄-3΄ θα μείνει τόσο …
και σε άλλα 2΄-3΄ τόσο …
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το σπανάκι να κρυώσει ελαφρά.
Αν νομίζουμε ότι χρειάζεται, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια με ψαλίδι κουζίνας.
Κόβουμε με το ψαλίδι και το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια.
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λυώνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι και τα καβουρντίζουμε μαζί να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Πάντα ανακατεύοντας προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Τελευταία ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Κρατάμε το 1/4 της μπεσαμέλ και ρίχνουμε στην υπόλοιπη το κοτόπουλο.
Ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε 1 κρέπα και βάζουμε στο κέντρο της 2 κουταλιές από το μείγμα της μπεσαμέλ και 1 κουταλιά σπανάκι.
Τυλίγουμε ρολό.
Κάνουμε το ίδιο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά.
Αραδιάζουμε τις κρέπες σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Τις περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ που κρατήσαμε στην άκρη.
Αν έχει πήξει πολύ, την αραιώνουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ακόμη.
Ψήνουμε τις κρέπες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄.
Γυρνάμε το φούρνο από τις αντιστάσεις στο γκριλ ή τη λειτουργία του αέρα,ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα από πάνω.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου