Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Cacio e pepe …

… μικρή μου άσχετη, δεν είναι δύο άνθρωποι, ο Κάτσιο κι ο Πέπε. Σιγά να μην είναι κι ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φραντς. Εξάλλου τόσο νέα και σύγχρονη που είσαι, αποκλείεται να ξέρεις το Φράνκο και τον Τσίτσιο και να μπερδεύτηκες.  
Συνταγή είναι ιταλική, για σπαγγέτι κυρίως, για την οποία χρειάζονται μόνο τυρί – ο Κάτσιος που λέγαμε, και πιπέρι – ο Πέπε.
Φαγητό της ανάγκης και της φτωχικής κουζίνας, έγινε της μόδας στα ιταλικά εστιατόρια ανά τον κόσμο που το μοσχοπούλησαν σε καλοταϊσμένους που ζήλεψαν του φτωχού τ’ αρνί.
Ο τρόπος μαγειρέματος πάντως δεν περιορίζεται αναγκαστικά στα σπαγγέτι. Διότι υπάρχει και αντίστοιχη συνταγή για …


Σπαράγγια caccio e pepe



SAM_7520


υλικά:
500 γρ. σπαράγγια
4 κουταλιές τριμμένο πεκορίνο ή γραβιέρα
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

Για τη σάλτσα:
100 γρ. πεκορίνο ή γραβιέρα
250 ml γάλα
πιπέρι






Πλένουμε τα σπαράγγια, κόβουμε το σκληρό κάτω μέρος τους και ξεφλουδίζουμε ελαφρά το κάτω μέρος τους.



IMG_20180524_174230IMG_20180524_174230aaIMG_20180524_174300



Τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10΄, τα στραγγίζουμε, τα κρυώνουμε σε νερό με παγάκια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.



IMG_20180524_175042IMG_20180524_175454IMG_20180524_180107



Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με 2 κουταλιές λάδι, μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, αραδιάζουμε τα σπαράγγια και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Σκορπίζουμε από πάνω την τριμμένη φρυγανιά και τις 4 κουταλιές τυρί.



IMG_20180524_181449IMG_20180524_181549IMG_20180524_181557



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.



IMG_20180524_183439IMG_20180524_184632IMG_20180524_184626




Τρίβουμε το πεκορίνο για τη σάλτσα στον ψιλό τρίφτη. Ζεσταίνουμε το γάλα σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και, πριν πάρει βράση, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, πιπερώνουμε γενναιόδωρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί.




IMG_20180524_190844IMG_20180524_192238IMG_20180524_193510



Περιχύνουμε τα σπαράγγια με 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα.



SAM_7524SAM_7525



Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την υπόλοιπη σάλτσα σε μπωλ.



SAM_7518IMG_20180524_193449SAM_7521SAM_7519









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου