Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Μανιταρόπιτα χωριάτικη …

… Γλουπ και πάλι γλουπ και ξαναμανά γλουπ. Κι όχι μόνο γλουπ αλλά και σκρουγκλ, και ουακ, και γλουμ, κι όλα τα αντίστοιχα επιφωνήματα που δηλώνουν έκπληξη και σοκ στα Μίκυ-Μάους κι έκαναν το φιλόλογο πατέρα να τα ρίξει στο πυρ το εξώτερον κι εμένα να τα διαβάζω μανιωδώς και αναδρομικώς στα πενήντα.


gloup


Ήταν οι καταλληλότερες άναρθρες κραυγές για να εκφράσω εύγλωττα την έκπληξή μου, για να μην πω το σοκ που έπαθα όταν το βλαστάρι μου ζήτησε να φτιάξω μανιταρόπιτα.  Άκουσον, άκουσον. Μανιταρόπιτα. Μήπως με γελούν τ’ αυτιά μου; Η από γεννησιμιού της μανιταρομάχος, που ξύνιζε την κομψή μυτούλα της μόλις έπιανε στον αέρα τη μυρωδιά κι εμένα στην παρανομία να τα σωτάρω, η ορκισμένη εχθρός και πολέμιός τους που ξέγραψε τα Γρεβενά όταν άκουσε ότι είναι η πόλη των μανιταριών, που κόντεψε να κόψει τα Στρουμφάκια για να μη βλέπει τα μανιταρόσπιτα, ήρθε και μου ζήτησε να της φτιάξω μανιταρόπιτα;
Απύθμενο το θράσος της, τόσο απύθμενο που θα ανταμειφθεί …

 

Μανιταρόπιτα χωριάτικη



SAM_7571

 


υλικά:
1 κιλό μανιτάρια (εδώ λευκά και καφέ)
3-4 πιπεριές κέρατο (πράσινες και κόκκινες)
1 κουταλιά βούτυρο με σκόρδο ή με μυρωδικά
6-8 λωρίδες μπέικον 
λίγο άσπρο κρασί
μια χούφτα τραχανάς
150-2ο0 γρ. φέτα ή ανθότυρο ή τυρί cottage
γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά

6 χωριάτικα φύλλα για πίτα

προαιρετικά: κύβος λαχανικών, θυμάρι

 

 

 

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε τα ποδαράκια τους και τα κόβουμε σε φέτες. 

 Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε σωτέζα ή γουώκ μαζί με 2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια. 

Τα σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βγάλουν το άρωμα και σιγά-σιγά το ζουμί τους. 

Ρίχνουμε τις πιπεριές σε ροδέλες και το μπέικον σε κομμάτια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και οι πιπεριές. 

Αν χρησιμοποιήσουμε κύβο τον ρίχνουμε τώρα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. 

Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με θυμάρι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν μέχρι να χάσουν το περισσότερο υγρό τους.

Ρίχνουμε τότε τον τραχανά ο οποίος θα τραβήξει τα υπόλοιπα υγρά, θα φουσκώσει, θα δέσει και θα νοστιμίσει τη γέμιση της πίτας.

 

IMG_20180602_115255IMG_20180602_115301

 

Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τα τυριά της επιλογής μας και ανακατεύουμε.

 

IMG_20180602_115425IMG_20180602_115609

 

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο.

Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε χιαστί το δεύτερο, καλύπτοντας τα κενά που άφησε το πρώτο στα τοιχώματα του ταψιού. 

Ραντίζουμε ξανά με λάδι, στρώνουμε το τρίτο φύλλο και μοιράζουμε από πάνω τη μισή γέμιση.

 

SAM_7556SAM_7557SAM_7558

 

Καλύπτουμε τη γέμιση με το τέταρτο φύλλο σουρώνοντάς το ώστε να είναι όλο μέσα στο ταψί. 

Το λαδώνουμε ελαφρά και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση.

 

SAM_7559SAM_7560SAM_7561

 

Σκεπάζουμε με το προτελευταίο φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με το έκτο και τελευταίο φύλλο. 

Πάντα λαδώνοντας ανάμεσα, γυρίζουμε προς τα μέσα μία-μία τις άκρες των φύλλων που κρέμονται έξω από τα ταψί. 

Αν θέλουμε, τις στρίβουμε ελαφρά φτιάχνοντας κρόθο, μέσα στον οποίο μπορούμε να κρύψουμε τρίμμα φέτας για περισσότερη νοστιμιά.

 

SAM_7562SAM_7563SAM_7564

 

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και τρυπάμε μερικές φορές με πηρούνι.

 

SAM_7565SAM_7566

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου (πάντα ανάλογα με το φύρνο). 

Στα μισά του ψησίματος στρίβουμε το ταψί τα πίσω-μπρος για ομοιόμορφο ψήσιμο.

 

IMG_20180602_152931IMG_20180602_152935

 

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τη πίτα να κρυώσει ελαφρά και την κόβουμε σε χορταστικά κομμάτια.

 

IMG_20180602_155716IMG_20180602_155724IMG_20180602_155734IMG_20180602_155741

 


Σερβίρουμε.

 


SAM_7567SAM_7570SAM_7569SAM_7572SAM_7573

 





2 σχόλια: