… Πού να ψάχνεις τώρα τα άπαντα ή τα χάιλαϊτς της χριστουγεννιάτικης μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής. Άσε, τα βρήκα εγώ και τα συμμάζεψα, να βολευτούμε όλοι.
Κάναμε το κουμάντο μας για τα γλυκά των γιορτών και μπορούμε απερίσπαστοι ν’ ασχοληθούμε τώρα με τα φαγητά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι επιλογές εκατοντάδες αλλά για να μη χαθούμε, ξεχωρίσαμε φαγητά που μπορεί να είναι από λίγο μπελαλίδικα μέχρι πανεύκολα κι από λιγάκι ακριβά μέχρι πάμφθηνα. Δεν απαιτούν παράξενα, δυσεύρετα ή πανάκριβα υλικά και μπορούν να μαγειρευτούν κι από όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την κουζίνα, αρκεί να έχουν διάθεση να προσπαθήσουν.
Διότι, όπως λέει κι η Μήτση Κωνσταντάρα στης Ζήλειας τα καμώματα, το σπιτικό είναι πάντα πιο γλυκό …
Χριστουγεννιάτικα φαγητά
Και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Μας αρέσει δε μας αρέσει, το φαγητό των Χριστουγέννων είναι η γαλοπούλα. Κι αυτά τα περί ξενόφερτου εγώ τ’ ακούω βερεσέ. Ιδίως από τύπους που πίνουν όλη μέρα coca-cola και ποστάρουν στα σόσιαλ. Γαλοπούλες υπήρχαν στα χωριά μαζί με τα υπόλοιπα πουλερικά, ο Λασκαράτος γράφει συχνά για τις κλοπές τους στα Επτάνησα απ’ τους μάγκες της εποχής κι η φράση “τους πάνε σαν τα γαλόπουλα με το καλάμι” επανέρχεται σχεδόν πάντα προεκλογικά.
Κλασσική λοιπόν η γαλοπούλα και παραδοσιακή πια μετά από τόσες δεκαετίες μαγειρέματος, γεμιστή με κιμά, κάστανα και κουκουνάρια.
Αν παρόλα αυτά την προσπερνάμε ως ακριβή, ξενική ή δύσκολη, αλλά επιμένουμε στα πουλερικά, υπάρχει ο κόκκορας με χυλοπίτες στη γάστρα,
ή, ακόμη πιο απλά και λιτά, ένα κοτόπουλο κοκκινιστό με τραχανά.
Αν προτιμάμε το χοιρινό, υπάρχει το παραδοσιακό χοιρινό με σέλινο,
ή το χοιρινό με κυδώνι και δαμάσκηνα,
ή απλά στο φούρνο με πατάτες.
Το μοσχάρι δεν πολυσυνηθίζεται τα Χριστούγεννα αλλά ταιριάζει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαγειρεμένο στη γάστρα με κυδώνια.
Για όσους δεν μπορούν χωρίς αρνί - και προτιμώ να μην πω τίποτα χρονιάρες μέρες για όλους αυτούς που πάνε να μας κάνουν με το ζόρι έθιμο το να τρώμε αρνί χριστουγεννιάτικα-προτιμότερο θα ήταν ίσως ένα γιουβέτσι με πρόβειο.
Αν πάλι μας αρέσουν τα κυνήγια ή τα ιδιαίτερα κρέατα εκτροφείου, σταθερή αξία παραμένει ένα αγριογούρουνο στιφάδο,
ένας λαγός κρασάτος στο φούρνο,
ή τα ορτύκια σε σάλτσα κρασιού.
Κι ίσως ένας φασιανός με κόκκινο κρασί και λαχανικά.
Πιο εύκολο να βρεθεί, ελαφρύ, υγιεινό κι ευκολομαγείρευτο είναι το κουνέλι.
Με τσίπουρο και δεντρολίβανο,
Ό,τι κι αν διαλέξουμε να μαγειρέψουμε, φροντίζουμε πάντα να κάνουμε εγκαίρως τις προμήθειές μας για να βρούμε καλές τιμές και αντίστοιχα καλή ποιότητα. Προτιμάμε τη λαϊκή αγορά κι έχουμε κατά νου ότι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα οι τιμές στα πράσα, το σέλινο, το λάχανο και τις πατάτες τραβούν την ανηφόρα. Μμπορούμε πάντα να ψωνίζουμε κρέας όταν το βρίσκουμε σε προσφορά και να το διατηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου