Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Στη γωνιά μας …

… κάτασπρο, το σβησμένο τζάκι.
Κάτασπρο εξ επιλογής και σβησμένο εξ ανάγκης. Γιατί ό,τι και να κάναμε, δεν καταφέραμε να μην καπνίζει. Ούτε να μη μας φυσάει τον καπνό στα μούτρα σκυλί
το Surabaya τζάκι.
Τι ξεχωριστές καμινάδες φτιάξαμε, τι κοκοράκια, πάπιες και φουρφούρια βάλαμε στην κορφή κανέλλα, τι τους σαραπέντε μάστορους κι εξήντα μαθητάδες κουβαλήσαμε - όλα εις μάτην. Συνέχισε να καπνίζει αρειμανίως και να μας αρρωσταίνει τους παθητικούς καπνιστές.
Μόλις σφίξανε τα κρύα, είπαμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια. Πήραμε κύβους προσανάμματος, δαδί Χολομώντα, ξεραμένο κέδρο του Λιβάνου και Δωδωναία δρυ και βάλαμε φωτιά στα τόπια. Και κάψαμε τα Γιάννενα.
Δώστου να βγαίνουν οι καπνοί και να ντουμανιάζει το σπίτι, και δώστου να ψαχνόμαστε μέσ’ την αντάρα φυσώντας τη μπουρού για να μην πέσουμε ο ένας πάνω στον άλλο, κι εγώ μες τον κουρνιαχτό και το μπουχό της μάχης ως άλλη Λένω του Μπότσαρη να σώζω τα γυναικόπαιδα φωνάζοντας ‘πού πάτε μωρ’ παλιότουρκοι κι εσείς παλιοζαγάρια’.
Και μ’ αυτό το εντυπωσιακό φινάλε, αποφασίσαμε μες σε καπνούς και σε βρισιές να μην ξανανάψουμε ΠΟΤΕ το τζάκι.
Κι όταν οι παλιές πληγές άρχισαν να κλείνουν και τα πάθη να ξεχνιούνται, αρχίσαμε να βλέπουμε το τζάκι μας με άλλο μάτι.
Πότε σαν κοτέτσι, πότε σαν μικρόκοσμο, και τώρα …
σαν το προσωπικό μου Φγιόζεν (Frozen), που λέει και η ανηψιά μου …

 

 

Τζάκι χιονισμένο

 

 

IMG_8602

 

υλικά:
φελιζόλ συσκευασίας
τεχνητό χιόνι (στα παιχνιδάδικα)
δαντελωτές βάσεις τούρτας
στολίδια που ταιριάζουν στο θέμα
(τάρανδοι, ελάφια, χιονάνθρωποι, έλατα, δεντράκια)
αυτοκόλλητες χιονονιφάδες
λευκό χαρτί γκοφρέ

 

 

 

Ντύνουμε το εσωτερικό του τζακιού με λευκό χαρτί γκοφρέ. Βάζουμε ένα χοντρό χαρτόνι πάνω στη σχάρα του τζακιού καλύπτοντας όλο το κάτω μέρος και σκορπίζουμε από πάνω το φελιζόλ. Τελευταίο ρίχνουμε το τεχνητό χιόνι σχηματίζοντας το τοπίο το οποίο θα ζωντανέψουμε με τα κατάλληλα στολίδια.

Ντύνουμε γύρω-γύρω το τζάκι με λευκό υλικό της επιλογής μας. Από βάσεις τούρτας όπως στο δικό μας, μέχρι χαρτί γκοφρέ, λευκές γιρλάντες, γιρλάντες από ποπ-κορν ή κάποιο ταιριαστό πανί.

 

 

IMG_20171207_102332

 

 

 

IMG_20171207_102355

 

 

 

IMG_8610

 

 

Ζωντανεύουμε το χιονισμένο τοπίο με ο,τιδήποτε θεωρούμε ότι ταιριάζει. Εμείς προτιμήσαμε να μην αγοράσουμε τίποτε αλλά να αυτοσχεδιάσουμε με ό,τι υπήρχε από χρόνια στα κουτιά μας.
Το έλκηθρο είναι δώρο από γεύμα Junior Goody’s, ή όπως αλλιώς τα λέγανε όταν η κόρη μας ήταν νήπιο, τα πλαστικά δεντράκια από διακόσμηση τούρτας, η οικογένεια Λαπώνων από κάποιο παλιό ξεπούλημα χριστουγεννιάτικων του ΙΚΕΑ.
Βρήκαν όλα τη θέση τους κι εντάχθηκαν σ’ ένα σκηνικό που δε χορταίνουμε να χαζεύουμε.

 

 

 

IMG_8603

 

 

 

IMG_8612

 

 

 

IMG_8605

 

 

 

IMG_8616

 

 

 

IMG_8608

 

 

 

IMG_8604

 

 

 

IMG_8613

 

 

 

IMG_8607

 

 

 

IMG_8614

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου