Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Βίδες φουρνιστές με τα υλικά της χωριάτικης …

…  Η χωριάτικη είναι μια ωραιότατη χορταστική σαλάτα που έφτιαχναν στα χωριά οι άνθρωποι με ό,τι έβγαζε ο μπαξές τους. Αξιοποιούσαν τα γινωμένα ζαρζαβάτια τους, τις ελιές και τη φέτα απ’ το κελάρι τους σε μια σαλάτα που, μαζί με μπόλικο ψωμί, έκανε και για μεσημεριανό φαγητό.
Είναι ακόμη η σαλάτα που έκανε διάσημη τη χώρα μας στο εξωτερικό και πλούσιους τους ταβερνιάρηδες στο εσωτερικό οι οποίοι την κοστολογούν ακριβότερα κι από σαλάτα του Καίσαρα φτιαγμένη από τον ίδιο τον Ιούλιο.
Αφού λοιπόν τα υλικά της συνδυάζονται τόσο ωραία, γιατί να μη γίνει και μακαρονάδα; Κρύα μακαρονοσαλάτα γίνεται ωραιότατη, αλλά εγώ μιλάω για γκρατιναρισμένη στο φούρνο …

 

Βίδες φουρνιστές με τα υλικά της χωριάτικης

 

SAM_6795

 

υλικά:
200 γρ. βίδες
150 γρ. φέτα
80 γρ. ελιές Καλαμών
1-2 μικρές ντομάτες ή μεγάλα τοματίνια
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ρίγανη

τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

 

 

 

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή ροδέλες αν είναι τοματίνια. 

Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε στη μέση ή στα τρία. 

Βάζουμε ντομάτες, ελιές και μαϊντανό σε μπωλ μαζί με τρεις κουταλιές λάδι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, γιατί ελιές και φέτα έχουν αρκετό αλάτι.

  

IMG_20170815_084026  IMG_20170815_084114

  

Βράζουμε τις πλεξούδες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. 

Τις στραγγίζουμε καλά και τις ρίχνουμε στο μπωλ με τις ντομάτες. 

Προσθέτουμε τη φέτα σε κυβάκια, λίγη γραβιέρα και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.

 Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, αδειάζουμε τα ζυμαρικά και ρίχνουμε λίγο μαϊντανό ακόμη.

  

IMG_20170815_084416 IMG_20170815_084700

 IMG_20170815_084816

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, για 10΄-15΄, ή μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας.

Πασπαλίζουμε με μια χούφτα γραβιέρα και αφήνουμε το γκρατέν στο φούρνο μέχρι να λυώσει το τυρί.

 

 

SAM_6791

 SAM_6797

 SAM_6795

 

 

Αφήνουμε το φαγητό λίγα λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε, ίσως με λίγο ελαιόλαδο ακόμη.

 

 

SAM_6798

 SAM_6801

 SAM_6803

 

 

 

.

 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου