Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

Στη φωλιά …

… του cookie. Εκεί βρεθήκαμε εμείς, τα πιτσιρίκια μιας πόλης μεγάλης αλλά επαρχιακής στις αρχές του ’90, όταν άνοιξε στην πόλη μας το πρώτο, και τελευταίο, Cookie man.
Εμείς που ξέραμε μόνο από Πτι-Μπερ και Μιράντα, άντε και τα γεμιστά Παπαδοπούλου, βρεθήκαμε ξαφνικά στο εργαστήρι του Αη-Βασίλη. Δεκάδες γυάλες και καλάθια με παράξενα μπισκότα, λεπτά και πολύ πλατειά, λευκά, σοκολατένια, κανέλλας – όλα πολύ γλυκά στη γεύση και πολύ αλμυρά στην τιμή. Πιένες και ημέρες δόξας γνώρισε το κατάστημα, ουρές οι νεοφώτιστοι κι αλοίμονο στο μουσαφίρη που δε κρατούσε κέρασμα και στο νοικοκύρη που δεν τρατάριζε μπισκότα από εκεί.
Σε λίγα χρόνια παρήλθε η δόξα τους, ίσως να πέρασε η μόδα τους, ίσως να έφταιξε που τα βρίσκαμε πια παντού και τα συνηθίσαμε, πάντως ο cookie man έχασε το θρόνο του και δεν τον ανέκτησε ποτέ.
Κι εμείς, όσο κι αν ξεμυαλιστήκαμε με τα μαλακά, πλατειά και πλουμιστά κούκις, πάντα μέσα μας παραμείναμε λάτρεις των κλασσικών, τραγανών και εύθρυπτων μπισκότων …

 

Μπισκότα με κράνμπερυ και φυστίκι Αιγίνης

 

IMG_8430

 

υλικά:
230 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
90 γραμμάρια ζάχαρη 
1 βανίλια
80 γραμμάρια φυστίκια Αιγίνης (ανάλατα)
80 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερυ

 

 

 

 

Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο/μαργαρίνη στα μικροκύματα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

 

 

IMG_8406

 

 

IMG_8407

 

 

Προσθέτουμε το αλεύρι και ύστερα τα φυστίκια, που έχουμε χοντροκόψει με μαχαίρι, και τα κράνμπερυ. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.

 

 

IMG_8408

 

 

IMG_8410

 

 

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε για τρεις ώρες στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση θα παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης για να πλάσουμε μπισκοτάκια.

Μπορούμε όμως και να χωρίσουμε τη ζύμη στα δύο, να φτιάξουμε δυο μπαστούνια, να τα τυλίξουμε με μεμβράνη φαγητού και να τα αφήσουμε για τρεις ώρες στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση θα κόβουμε κομμάτια ζύμης για να φτιάξουμε μπισκοτάκια, κάτι που ίσως μας δυσκολέψει αν είμαστε αρχάριοι.

 

 

IMG_8412

 

 

IMG_8414

 

 

IMG_8416

 

 

Αφαιρούμε τη μεμβράνη φαγητού και κόβουμε μπισκότα με πάχος επτά ως οκτώ χιλιοστά ή παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μπισκότα ανάμεσα στις παλάμες μας.

Τα αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.

 



IMG_8417

 

 

IMG_8419

 

Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για δώδεκα με δεκαπέντε λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα .

 

 

IMG_8422

 

 

IMG_8433

 

 

Τρώμε, κερνάμε και φυλάμε τα μπισκότα σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί.

 

 

IMG_8423

 

 

 

IMG_8429

 

 

IMG_8424

 

 

 

IMG_8432

 

 

 

IMG_8434

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου