Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

Στη Ρώμη …

… κάνεις όπως οι Ρωμαίοι, λέει το ρητόν. Αντίστοιχα και στη Γερμανία, υποθέτω ότι κάνεις όπως οι Γερμανοί. Πίνεις μπύρα και τρως βουρστ και σπέτσλε. Πολλά σπέτσλε. Μα πάρα πολλά σπέτσλε. Είναι παντού, τα σερβίρουν ολημερίς κι ολονυχτίς, είναι αδύνατον να τα αποφύγεις.
Μα τι είναι επιτέλους αυτά τα σπέτσλε; Θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις πρωτόγονα ζυμαρικά. Χωρίς πολύ ζύμωμα, χωρίς καθόλου πλάσιμο, χωρίς καν κόψιμο σε κομμάτια. Για στέγνωμα ούτε λόγος.
Φτιάχνεις μια στοιχειώδη ζύμη και την περνάς απ’ το χοντρό τρίφτη πάνω από το νερό που βράζει. Σε 3΄-4΄ τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα, τα περνάς από τηγάνι με λυωμένο βούτυρο και τα τρως με μπόλικο τυρί.
Όλα αυτά τα έμαθα από το ταξιδεμένο μου, που μια βδομάδα στη Γερμανία βόγγηξε στα σπέτσλε. Και μου κίνησε το ενδιαφέρον να τα δοκιμάσω.
Αλλά δε θα τα φτιάξω απ’ την αρχή. Θα χρησιμοποιήσω έτοιμα, στεγνά σπέτσλε για να δοκιμάσουμε τη γεύση τους σε μια απ’ τις κλασικές συνταγές τους. Το Chicken Paprikash with Spaetzle, μόνο που αντί για κοτόπουλο θα το φτιάξω με καφέ μανιτάρια …



Spaitzle με παπρικάτη σάλτσα μανιταριών

 

IMG_8342

 

υλικά:
500 γρ. μανιτάρια (καφέ ή πορτομπέλο)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκειά (καπνιστή)
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κουταλιές αλεύρι
1/4 κούπας κόκκινο κρασί
1/2 κούπα ντομάτα κονκασέ ή πασάτα
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 κούπα ζωμός κότας
2 κουταλιές τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
μαϊντανός ψιλοκομμένος

250 γρ. spaetzle ή σπαγγέτι/λινγκουίνι

 

 



Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε γουώκ ή σωτέζα και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει (από πέντε έως δέκα λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για δυο-τρία λεπτά ακόμη.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες. Τα σωτάρουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Αλατοπιπερώνουμε και δίνουμε γεύση και άρωμα με την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

 



IMG_20171001_110911

 

 

 

IMG_20171001_110916

 

 

IMG_20171001_111614

 

 

IMG_20171001_111747

 

 

Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το περισσότερο, ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά.

 


IMG_20171001_112042

 

 

IMG_20171001_112149

 

 

IMG_20171001_112207

 

 

IMG_20171001_120624

 

 

Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, ίσα για να μην κολλήσουν.

 



IMG_8322

 

 

Όταν η σάλτσα πάρει την επιθυμητή πυκνότητα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λυώσει και να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Ρίχνουμε και το μισό μαϊντανό.

 



IMG_20171001_122000

 

 

IMG_20171001_122233

 

 

IMG_20171001_122326

 

 

Καλύπτουμε γενναιόδωρα τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.

 



IMG_8324

 

 

IMG_8323

 

 

IMG_8325

 

 

Σερβίρουμε αμέσως μια γερή δόση ζυμαρικών με μπόλικη σάλτσα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.



 

 

IMG_8340

 

 

IMG_8341

 

 


IMG_8339

 

 

Προαιρετικά και με μια χούφτα τυρί.

 

 

IMG_8328

 

 

IMG_8326

 

 

IMG_8343

 

 

IMG_8329

 

 

IMG_8344

.

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου