… Στη Ρώμη κάνεις όπως οι Ρωμαίοι λέει το ρητόν. Αντίστοιχα και στη Γερμανία υποθέτω ότι κάνεις όπως οι Γερμανοί. Πίνεις μπύρα και τρως βουρστ και σπαίτσλε. Πολλά σπαίτσλε. Μα πάρα πολλά σπαίτσλε. Είναι παντού, τα σερβίρουν ολημερίς κι ολονυχτίς, είναι αδύνατον να τα αποφύγεις.
Μα τι είναι επιτέλους αυτά τα σπαίτσλε; Θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις πρωτόγονα ζυμαρικά. Χωρίς πολύ ζύμωμα, χωρίς καθόλου πλάσιμο, χωρίς καν κόψιμο σε κομμάτια. Για στέγνωμα ούτε λόγος.
Φτιάχνεις μια στοιχειώδη ζύμη και την περνάς απ’ το χοντρό τρίφτη πάνω από το νερό που βράζει. Σε 3΄-4΄ τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα, τα περνάς από τηγάνι με λυωμένο βούτυρο και τα τρως με μπόλικο τυρί.
Όλα αυτά τα έμαθα από το ταξιδεμένο μου, που μια βδομάδα στη Γερμανία βόγγηξε στα σπαίτσλε. Και μου κίνησε το ενδιαφέρον να τα δοκιμάσω.
Αλλά δε θα τα φτιάξω απ’ την αρχή. Θα χρησιμοποιήσω έτοιμα, στεγνά σπαίτσλε για να δοκιμάσουμε τη γεύση τους σε μια απ’ τις κλασικές συνταγές τους. Το Chicken Paprikash with Spaetzle, μόνο που αντί για κοτόπουλο θα το φτιάξω με καφέ μανιτάρια …
Spaitzle με παπρικάτη σάλτσα μανιταριών
υλικά:
500 γρ. μανιτάρια (καφέ ή πορτομπέλο)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκειά (καπνιστή)
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κουταλιές αλεύρι
1/4 κούπας κόκκινο κρασί
1/2 κούπα ντομάτα κονκασέ ή πασάτα
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 κούπα ζωμός κότας
2 κουταλιές τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
μαϊντανός ψιλοκομμένος
250 γρ. spaetzle ή σπαγγέτι/λινγκουίνι
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε γουώκ ή σωτέζα και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει (από πέντε έως δέκα λεπτά).
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για δυο-τρία λεπτά ακόμη.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες.
Τα σωτάρουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
Αλατοπιπερώνουμε και δίνουμε γεύση και άρωμα με την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το περισσότερο, ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και το ζωμό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά.
Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, ίσα για να μην κολλήσουν.
Όταν η σάλτσα πάρει την επιθυμητή πυκνότητα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λυώσει και να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
Ρίχνουμε και το μισό μαϊντανό.
Καλύπτουμε γενναιόδωρα τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως μια γερή δόση ζυμαρικών με μπόλικη σάλτσα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προαιρετικά και με μια χούφτα τυρί.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου