Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Κέικ με κάστανα και καλαμποκάλευρο …

Άρχισαν τα κάστανα, σήκω απ’ τη θέση σου. Πώς μπορείς και κάθεσαι ακόμη, ασυγκίνητη απ’ το μεγάλο νέο; Αντηλαλούν οι γειτονιές, πλανόδιοι και λαϊκές. Κάστανα παντού και όλα μαρόνια Βόλου. Άλλη καμμιά δε γέννησε, μόν’ η Μαριώ το Γιάννη.
Τέλος πάντων, δεν τα θέλω για ράτσα να τους ζητήσω το πεντιγκρί, για κέικ τα θέλω να υποδεχτώ το φθινόπωρο.
Μ’ ένα κέικ στα χρώματα της εποχής, απλό και γήινο, χωρίς οκέι, μπάι-μπάι και ζεστά νερά. Με βασικά υλικά και τον ιδιαίτερο τόνο που δίνουν τα κάστανα και τ’ αμύγδαλα …

 

Κέικ με κάστανα και καλαμποκάλευρο

  

SAM_3739

  

υλικά:
120 γρ. κάστανα βρασμένα
2 αυγά
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. καλαμποκάλευρο
160 γρ. ζάχαρη
120 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
50 γρ. αμύγδαλα
2 πρέζες αλάτι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες

αμύγδαλο φιλέ
ζάχαρη άχνη




Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 

Μπορούμε για ευκολία να χρησιμοποιήσουμε κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα, που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ μέσα σε αεροστεγή συσκευασία.

 

SAM_3712

 SAM_3713

 

Καβουρντίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία ή τα περνάμε από το φούρνο μικροκυμάτων. 

Εμείς προτιμάμε τα αμύγδαλα μαζί με το φλούδι τους κι ας σκουραίνουν λίγο το κέικ, που γίνεται το ίδιο νόστιμο αλλά πιο λευκό με ασπρισμένα αμύγδαλα. 

Όποια κι αν διαλέξουμε, τα αλέθουμε στο multi πριν τα ρίξουμε στο κέικ.

Λυώνουμε τη μαργαρίνη στα μικροκύματα, σε χαμηλή θερμοκρασία, και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και να φουσκώσουν (τουλάχιστον για 10΄). 

Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη λυωμένη μαργαρίνη, αρωματίζουμε με τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5΄.

 

 

SAM_3715

 SAM_3716

 SAM_3717

 

 

Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα κουταλιά-κουταλιά. 

Όταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα κάστανα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

 

 

SAM_3719

 SAM_3720

 SAM_3722

 

 

Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκ. και αδειάζουμε τη ζύμη. 

Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και σκορπίζουμε το αμύγδαλο φιλέ.

 

 

SAM_3724

 SAM_3726

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 35΄-40΄.

 

 

SAM_3727

 SAM_3731

 SAM_3732

 

 

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

 

SAM_3733

 SAM_3734 

SAM_3736

  SAM_3738

SAM_3741

 

 

.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου