… Άρχισαν τα κάστανα, σήκω απ’ τη θέση σου. Πώς μπορείς και κάθεσαι ακόμη, ασυγκίνητη απ’ το μεγάλο νέο; Αντηλαλούν οι γειτονιές, πλανόδιοι και λαϊκές. Κάστανα παντού και όλα μαρόνια Βόλου. Άλλη καμμιά δε γέννησε, μόν’ η Μαριώ το Γιάννη.
Τέλος πάντων, δεν τα θέλω για ράτσα να τους ζητήσω το πεντιγκρί, για κέικ τα θέλω να υποδεχτώ το φθινόπωρο.
Μ’ ένα κέικ στα χρώματα της εποχής, απλό και γήινο, χωρίς οκέι, μπάι-μπάι και ζεστά νερά. Με βασικά υλικά και τον ιδιαίτερο τόνο που δίνουν τα κάστανα και τ’ αμύγδαλα …
Κέικ με κάστανα και καλαμποκάλευρο
υλικά:
120 γρ. κάστανα βρασμένα
2 αυγά
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. καλαμποκάλευρο
160 γρ. ζάχαρη
120 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
50 γρ. αμύγδαλα
2 πρέζες αλάτι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
αμύγδαλο φιλέ
ζάχαρη άχνη
Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Μπορούμε για ευκολία να χρησιμοποιήσουμε κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα, που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ μέσα σε αεροστεγή συσκευασία.
Καβουρντίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία ή τα περνάμε από το φούρνο μικροκυμάτων.
Εμείς προτιμάμε τα αμύγδαλα μαζί με το φλούδι τους κι ας σκουραίνουν λίγο το κέικ, που γίνεται το ίδιο νόστιμο αλλά πιο λευκό με ασπρισμένα αμύγδαλα.
Όποια κι αν διαλέξουμε, τα αλέθουμε στο multi πριν τα ρίξουμε στο κέικ.
Λυώνουμε τη μαργαρίνη στα μικροκύματα, σε χαμηλή θερμοκρασία, και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και να φουσκώσουν (τουλάχιστον για 10΄).
Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη λυωμένη μαργαρίνη, αρωματίζουμε με τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5΄.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα κουταλιά-κουταλιά.
Όταν ενσωματωθεί όλο το αλεύρι, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα κάστανα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκ. και αδειάζουμε τη ζύμη.
Στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και σκορπίζουμε το αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 35΄-40΄.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου