… Εν αρχή ην η κόρη μου που προβάρει καθημερινά τα τραγούδια για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία του ωδείου της. Γέμισαν τ’ αυτιά μου τρίγωνα-κάλαντα, χιόνια στο καμπαναριό και Νοέλ-Νοέλ, έξω έχει ήλιο κι εγώ τουρτουρίζω και ψάχνω τα χριστουγεννιάτικα στην αποθήκη, με κυνηγάει το Αντέστε Φιντέλες κι ο Μεσσίας του Χαιντέλες, ακόμη δε χαλοουίνιασε και ζω το Christmas before Nightmare.
Ύστερα ήταν το μείγμα των μπαχαρικών που ξεχύθηκε σαν το τζίνι απ’ το μπουκάλι και γέμισε την κουζίνα με κανέλλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και πορτοκάλι. Ένα γκρατέν με φρούτα ήθελα να φτιάξω και με κύκλωσαν συνειρμικά πουτίγκες, μελομακάρονα, και κουραμπιέδες.
Χτυπώ τα δάχτυλά μου για να επανέλθω στον Οκτώβριο και τις τελευταίες ζέστες του κι αρχίζω να καθαρίζω τα φρούτα …
Γκρατέν με φρούτα και τυρί κρέμα
υλικά:
1 μήλο
2 μικρά αχλάδια
1 μπανάνα
100 γρ. μύρτιλλα*
50 γρ. μούρα*
250 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, αστεροειδής γλυκάνισος)
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη (1+1+1)
* Έλαβα το θάρρος να αντικαταστήσω τα δυσεύρετα μύρτιλλα και μούρα με 150 γρ. φράουλα γλυκό του κουταλιού - πιστεύω ότι το γλυκό θα γίνεται ωραιότατο και με κατεψυγμένα φρούτα του δάσους.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα αχλάδια και τις μπανάνες και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Ρίχνουμε μια κουταλιά ζάχαρη και τις φράουλες (ή τα φρούτα του δάσους) και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε τα φρούτα.
Δουλεύουμε με πηρούνι ή τον αυγοδάρτη το τυρί κρέμα μαζί με το αυγό, 1 κουταλιά ζάχαρη και το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με τα μπαχαρικά.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί το αδειάζουμε πάνω από τα φρούτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20΄ ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη και περνάμε το γλυκό από το γκριλ ή την πάνω αντίσταση για 5΄.
Σερβίρουμε το γκρατέν χλιαρό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου