Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Εν αρχή ην …

… η κόρη μου που προβάρει καθημερινά τα τραγούδια για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία του ωδείου της. Γέμισαν τ’ αυτιά μου τρίγωνα-κάλαντα, χιόνια στο καμπαναριό και Νοέλ-Νοέλ, έξω έχει ήλιο κι εγώ τουρτουρίζω και ψάχνω τα χριστουγεννιάτικα στην αποθήκη, με κυνηγάει το Αντέστε Φιντέλες κι ο Μεσσίας του Χαιντέλες, ακόμη δε χαλοουίνιασε και ζω το Christmas before Nightmare.
Ύστερα ήταν το μείγμα των μπαχαρικών που ξεχύθηκε σαν το τζίνι απ’ το μπουκάλι και γέμισε την κουζίνα με κανέλλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και πορτοκάλι. Ένα γκρατέν με φρούτα ήθελα να φτιάξω και με κύκλωσαν συνειρμικά πουτίγκες, μελομακάρονα, και κουραμπιέδες.
Χτυπώ τα δάχτυλά μου για να επανέλθω στον Οκτώβριο και τις τελευταίες ζέστες του κι αρχίζω να καθαρίζω τα φρούτα …

 

 

Γκρατέν με φρούτα και τυρί κρέμα

 

 

SAM_3802

 

 

υλικά:
1 μήλο
2 μικρά αχλάδια
1 μπανάνα
100 γρ. μύρτιλλα*
50 γρ. μούρα*
250 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, αστεροειδής γλυκάνισος)
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη (1+1+1)

 

 

 

* Έλαβα το θάρρος να αντικαταστήσω τα δυσεύρετα μύρτιλλα και μούρα με 150 γρ. φράουλα γλυκό του κουταλιού - πιστεύω ότι το  γλυκό θα γίνεται ωραιότατο και με κατεψυγμένα φρούτα του δάσους.

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα αχλάδια και τις μπανάνες και τα κόβουμε σε κυβάκια. Ρίχνουμε μια κουταλιά ζάχαρη και τις φράουλες (ή τα φρούτα του δάσους) και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε τα φρούτα.

 

 

SAM_3780

 

 

 

SAM_3782

 

 

 

SAM_3786

 

 

Δουλεύουμε με πηρούνι ή τον αυγοδάρτη το τυρί κρέμα μαζί με το αυγό, 1 κουταλιά ζάχαρη και το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με τα μπαχαρικά. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί το αδειάζουμε πάνω από τα φρούτα.

 

 

SAM_3787

 

 

 

SAM_3790

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 20΄ ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη και περνάμε το γλυκό από το γκριλ ή την πάνω αντίσταση για 5΄.

 

 

SAM_3793

 

 

 

SAM_3797

 

 

Σερβίρουμε το γκρατέν χλιαρό, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

 

 

SAM_3800

 

 

 

SAM_3801

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου