... Σύνθετη λέξη: “σταφιδό-ψωμον: τό Ν –ο Δ άρτος με σταφίδας”.
Έτσι, απλός και σαφέστατος, είναι ο ορισμός του σταφιδόψωμου στο αθάνατο λεξικό του Δημητράκου, που συμβουλεύομαι συχνάκις κι ας μη το παίρνω αγκαλιά να το ξεκοκκαλίσω, όπως ο αστυνόμος Χαρίτος.
Τούτου δοθέντος, αδυνατώ να κατανοήσω γιατί σε κανέναν φούρνο δεν μπορώ να βρω κανονικά σταφιδόψωμα – τουτέστιν από ζύμη ψωμιού με σταφίδες. Όλοι φτιάχνουν κέικ, μάφιν με σταφίδες, μπριός ή παρόμοια αρτοσκευάσματα και τα βαφτίζουν σταφιδόψωμα.
Σε παραδοσιακούς φούρνους στην Ξάνθη, που φτιάχνουν ψωμάκια με σταφίδες, γίνονται ανάρπαστα. Πουλάνε σα ζεστά ψωμάκια που λέει κι η ξενόφερτη έκφραση, εξίσου δημοφιλής με την άλλη εξελληνισμένη μπούρδα, το βούτυρο στο ψωμί του καθενός.
Λες και δεν έχουμε ωραιότατες εκφράσεις για την περίσταση, λες κι ανέκαθεν αλείφαμε βούτυρο στο ψωμί κι ο συνειρμός ρέει στο συλλογικό μας ασυνείδητο.
Ουστ, ξενομανείς … το δικό μας το ψωμί είχε βρεμένη ζάχαρη επάνω ή δυο σταγόνες λάδι και λίγο πελτέ.
Ευτυχώς, για να επιστρέψω στον καημό του σταφιδόψωμου, βρήκα δυο παραπλήσιες συνταγές, πολύ κοντά στο ζητούμενον.
Η μία είναι η κλασσική της Σοφίας Σκούρα …
Σταφιδόψωμα
υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι
1 φλυτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κυβάκι νωπή μαγιά (25 γρ.)
μαύρες σταφίδες
1 πρέζα αλάτι
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε το χυλό που προκύπτει και τον αφήνουμε, σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει.
Δουλεύουμε με το χέρι το λάδι με τη ζάχαρη, ρίχνουμε το χυμό και τη μαγιά, τις σταφίδες –που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι, το αλάτι και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε, σε ζεστό μέρος και μακριά από ρεύματα, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε τα σταφιδόψωμα στο σχήμα που προτιμάμε, συνήθως στρογγυλά ή μακρόστενα, και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αν θέλουμε και έχουμε χρόνο, τα αφήνουμε να ανέβουν ξανά για 20΄.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄ περίπου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και, αν θέλουμε, τα τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού για να παραμείνουν αφράτα.
… ες αύριον η άλλη …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου