Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Αυθεντική …

… πώς το λένε, βρε παιδί μου; Ορίτζιναλ, δε ρίαλ θίνγκ. Αυτή είναι η ηπειρώτικη μπατσαριά και δε μιλάω στον αέρα. Εδώ υπάρχουνε κιτάπια, scripta που manent από παλιά, καταγραφές αυθεντικές από γυναίκες Ηπειρώτισσες μέσα στα χιόνια πάνε. 
Που, όταν τις ρωτούσες πώς φτάχνουν τη  μπατσαριά, απαντούσαν ως εξής …

ΣΥΝΤΑΓΗ

Ούτε ποσότητες, ούτε δοσολογίες, ούτε πολλά λόγια, ούτε τιπς και μιπς. Ή ξέρεις από κουζίνα ή δεν ξέρεις. Μη σου πω ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις πιο αναλυτικές που βρήκα.
Και με βάση αυτήν, και βάρκα την ελπίδα, θα πορευθούμε σήμερον προς τη διάσημη πίτα που, εκτός των άλλων, είναι και γλουτενφρί από γεννησιμιού της.
Που σημαίνει ότι θα φάω όλο το ταψί μόνη μου …

Μπατσαριά ηπειρώτικη

ΞΥΝΟΓΑΛΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Υλικά:
700 γρ. ανάμικτα χόρτα για πίτα
1 τρυφερό πράσο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανός, άνηθος
φέτα

Για το κουρκούτι:
καλαμποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
ή 1 ποτήρι ξυνόγαλο
χλιαρό νερό

Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοτρίβουμε.

ΤΑ ΧΟΡΤΑ

ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

Τα αλατίζουμε και τα χεροτρίβουμε να πέσουν σε όγκο. Ρίχνουμε λάδι και πιπέρι, προσθέτουμε φέτα κατά βούλησιν, και τα ανακατεύουμε.

ΧΕΡΟΤΡΙΨΙΜΟ

ΦΕΤΑ

ΕΤΟΙΜΑ ΧΟΡΤΑ


Φτιάχνουμε με καλαμποκάλευρο και το γιαούρτι ή το ξυνόγαλο ένα χυλό, τον αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε λίγο λάδι και τον αραιώνουμε, αν και όσο χρειάζεται, με λίγο νερό.
Λαδώνουμε ένα ταψί και φτιάχνουμε ένα στρώμα με το χυλό.

ΧΥΛΟΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

 ΒΑΣΗ

Η ΒΑΣΗ


Σκορπίζουμε από πάνω τα χόρτα και τα πιέζουμε καλά με την παλάμη μας. 

ΛΑΧΑΝΑ ΣΤΡΩΣΙΜΟ 

ΣΤΡΩΜΕΝΑ ΧΟΡΤΑ


Ρίχνουμε με το χέρι μας από πάνω ξανά χυλό, μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα χόρτα. Ο χυλός που καλύπτει τη μπατσαριά πρέπει να είναι λίγο πιο αραιός από της βάσης, γι’ αυτό φροντίζουμε να τον αραιώσουμε με λίγο νερό.

ΠΑΝΩ ΧΥΛΟΣ

ΑΡΑΙΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ


Ραντίζουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚ C, για 45΄-50΄, ή μέχρι να χρυσίσει και να τραγανίσει η επιφάνεια της μπατσαριάς.

ΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟ  

ΨΗΜΜΕΝΗ ΑΝΩΘΕΝ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ


Τρώγεται ζεστή, χλιαρή ή κρύα και συνοδεύεται ιδανικά με ξυνόγαλο ή γιαούρτι.

ΠΙΑΤΟ

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΗ 

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ 

ΜΕ ΞΥΝΟΓΑΛΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΛΑΪ

 ΔΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Δεν είναι μόνο …

… ο Μάρτης που δε λείπει απ’ τη Σαρακοστή αλλά κι ο χαλβάς. Και ο ταχινένιος και ο άλλος. Η μεγάλη μας αδυναμία, που μόνο σε αδυναμία δε μας οδηγεί. Γιατί δε χορταίνουμε ούτε να τον φτιάχνουμε ούτε να τον τρώμε.
Ευτυχώς, όσες συνταγές κι αν φτιάξαμε, υπάρχουν ακόμη αρκετές που περιμένουν να τις δοκιμάσουμε. Όπως αυτή η κρητική, για έναν ξεχωριστό αλευροχαλβά με πετιμέζι …

Αλευροχαλβαδάκια με πετιμέζι

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 

Υλικά:
1 κούπα πετιμέζι
1,5 κούπα νερό
1 κούπα αλεύρι
μισή κούπα λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο)
χοντροκομμένο καρύδι
κανέλλα
1 κανελλόξυλο

Βάζουμε το πετιμέζι και το νερό να βράσουν μαζί με το κανελλόξυλο. Τα αφήνουμε να βράσουν για 2΄, κλείνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στο ζεστό μάτι για να διατηρείται ζεστό το σιρόπι.

ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΒΡΑΣΙΜΟ

Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι με τον αχνορίχτη. Το καβουρντίζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 10΄περίπου και προσθέτουμε τα καρύδια.

ΑΛΕΥΡΙ

ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΑ

ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ

Συνεχίζουμε το καβούρντισμα μέχρι να σκουρύνει το αλεύρι όσο θέλουμε, αρωματίζουμε με λίγη κανέλα και ρίχνουμε το σιρόπι πετιμεζιού.

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ

ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Δουλεύουμε το χαλβά με την κουτάλα μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ 

ΕΤΟΙΜΟΣ

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα φαγητού και αφήνουμε το χαλβά να σταθεί για 10΄.
Βάζουμε το χαλβά σε ατομικά φορμάκια ή σε μια μεγάλη φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΝΑ

ΣΤΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ

Ξεφορμάρουμε και τον σερβίρουμε πασπαλισμένο με κανέλλα και, αν θέλουμε, με κομμάτια καρυδόψιχας.

ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ

ΚΟΝΤΙΝΟ ΑΠΛΟ

ΠΙΑΤΟ

ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟ

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Αού, αού …

… χάάνομαι,  μου φάγανε την ταραμοσαλάτα …

ΑΟΥ

ΧΑΑΝΟΜΑΙ

Ευτυχώς έχω ακόμη λίγο λευκό ταραμά στο ψυγείο και πατάτες έτοιμες, βρασμένες από χτες.
Μέρα που είναι να μείνουμε από καύσιμο; Αμαρτία βαριά. Μέχρι να σκουπίσεις τα μάτια σου θα σού ’χω έτοιμη μπόλικη, φρέσκια και χιονάτη …

Ταραμοσαλάτα λευκή με πατάτες

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ  

Υλικά:
120 γρ. ταραμάς (εδώ λευκός)
3-4 μεσαίες πατάτες
1 μικρό κρεμμύδι
χυμός λεμονιού
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (περίπου 1 κούπα)
ζεστό νερό

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται καλά με πηρούνι. Μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να πιάνονται, τις ξεφλουδίζουμε και τις πατάμε με το πηρούνι.

ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΟΥΡΕΣ

Βάζουμε τον ταραμά στο multi μαζί με το κρεμμύδι και το χυμό από 1 λεμόνι και πολτοποιούμε σταδιακά, μέχρι να σπάσει ο ταραμάς.

ΤΑΡΑΜΑΣ 

ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ 

ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ


Βάζουμε τις πατάτες στον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε το μίγμα του αλεσμένου ταραμά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι, με το μίξερ να δουλεύει συνεχώς, μέχρι να αναμιχθούν όλα τα υλικά και να γίνουν μια κρέμα.

ΑΡΧΗ

 ΧΤΥΠΗΜΑ

Σταδιακά ενσωματώνουμε και το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει. Αν χρειαστεί, το αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό, για να γίνει η σαλάτα πιο λεία. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, προσθέτοντας λεμόνι.

 ΛΑΔΙ

ΑΦΡΑΤΕΜΑ

Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα σκέτη ή διακοσμώντας την με πάπρικα και κάππαρη και ραντίζοντάς την με ελαιόλαδο.

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΧΙΟΝΑΤΗ

Σερβίραμε …

ΟΒΕΛΙΞ