Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ορτύκια σε σάλτσα κρασιού …

… Δυο τρυγονάκια ήτανε πολυαγαπημένα. Ή μήπως δυο μπεκατσίνια ήτανε, επίσης πολυαγαπημένα; Είναι να μη σε πιάσουν οι ευαισθησίες σου γιατί μετά, σαν τον Κωνσταντάρα, δεν τρως ούτε μουσακά μήπως κι αφήσεις και το βόδι χωρίς ταίρι. Πάντως σίγουρα δεν ήτανε δυο ορτυκάκια – το τσέκαρα με τον Τζαναμπέτη και μού ’φυγε ένα βάρος.
Παρόλα αυτά, για καλό και για κακό μέρα που είναι, έφτιαξα έξι ορτύκια.
Ζυγό αριθμό, να παν αγαπημένα, και αμαρτίαν ουκ έχω (;) …


Ορτύκια σε σάλτσα κρασιού



ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
   



υλικά:
6 ορτύκια*
3 κουταλιές ελαιόλαδο
6 φέτες μπέικον
6-8 κρεμμυδάκια στιφάδου
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. τσαγιού ξηρό κόκκινο κρασί
200 γρ. ντοματάκια κονκασέ
150 γρ. μανιτάρια
1 κουταλιά αλεύρι





Πλένουμε τα ορτύκια και τα αλατοπιπερώνουμε. 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε τα ορτύκια απ’ όλες τις πλευρές.



ΤΑ ΟΡΤΥΚΙΑ
ΡΟΔΙΣΜΑ




Ρίχνουμε το σκόρδο λυωμένο, τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και τα κρεμμυδάκια.

 Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄.




ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ




Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ρίχνουμε το μπέικον ψιλοκομμένο.




ΑΛΕΥΡΙ
ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ




Τα φέρνουμε 2-3 γύρες, να καβουρντιστούν όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί το περισσότερο, ρίχνουμε τη ντομάτα και λίγο ζεστό νερό.




ΚΡΑΣΙ
ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ




Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει το φαγητό με μια δεμένη σάλτσα, χωρίς περίσσια υγρά.



ΜΕ ΝΕΡΟ
ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΜΠΟΥΤΑΚΙΟΡΤΥΚΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ




Συνοδεύουμε μ’ ένα σκέτο πιλάφι ή, ακόμη καλύτερα, με σπιτικό πουρέ.




ΠΟΥΡΕΣ
 ΠΙΑΤΟ
ΠΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ



Η αρχική συνταγή γίνεται με μπουτάκια κοτόπουλου και δίνει ωραιότατο και χορταστικότατο  αποτέλεσμα. Γιατί, όπως και να το κάνεις, τα δόλια τα ορτυκάκια πόσο ψαχνό να έχουν; Μην κοιτάς που, λόγω της ημέρας, είπα να πουλήσω λίγο μούρη …









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου