Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Αυθεντική …

… πώς το λένε, βρε παιδί μου; Ορίτζιναλ, δε ρίαλ θίνγκ. Αυτή είναι η ηπειρώτικη μπατσαριά και δε μιλάω στον αέρα. Εδώ υπάρχουνε κιτάπια, scripta που manent από παλιά, καταγραφές αυθεντικές από γυναίκες Ηπειρώτισσες μέσα στα χιόνια πάνε. 
Που, όταν τις ρωτούσες πώς φτάχνουν τη  μπατσαριά, απαντούσαν ως εξής …


ΣΥΝΤΑΓΗ


Ούτε ποσότητες, ούτε δοσολογίες, ούτε πολλά λόγια, ούτε τιπς και μιπς. Ή ξέρεις από κουζίνα ή δεν ξέρεις. Μη σου πω ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις πιο αναλυτικές που βρήκα.
Και με βάση αυτήν, και βάρκα την ελπίδα, θα πορευθούμε σήμερον προς τη διάσημη πίτα που, εκτός των άλλων, είναι και γλουτενφρί από γεννησιμιού της.
Που σημαίνει ότι θα φάω όλο το ταψί μόνη μου …



Μπατσαριά ηπειρώτικη


ΞΥΝΟΓΑΛΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
700 γρ. ανάμικτα χόρτα για πίτα
1 τρυφερό πράσο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανός, άνηθος
φέτα

Για το κουρκούτι:
καλαμποκάλευρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
ή 1 ποτήρι ξυνόγαλο
χλιαρό νερό








Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοτρίβουμε.



ΤΑ ΧΟΡΤΑ

ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τα αλατίζουμε και τα χεροτρίβουμε να πέσουν σε όγκο. Ρίχνουμε λάδι και πιπέρι, προσθέτουμε φέτα κατά βούλησιν, και τα ανακατεύουμε.



ΧΕΡΟΤΡΙΨΙΜΟ

ΦΕΤΑ

ΕΤΟΙΜΑ ΧΟΡΤΑ



Φτιάχνουμε με καλαμποκάλευρο και το γιαούρτι ή το ξυνόγαλο ένα χυλό, τον αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε λίγο λάδι και τον αραιώνουμε, αν και όσο χρειάζεται, με λίγο νερό.
Λαδώνουμε ένα ταψί και φτιάχνουμε ένα στρώμα με το χυλό.



ΧΥΛΟΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

 ΒΑΣΗ

Η ΒΑΣΗ



Σκορπίζουμε από πάνω τα χόρτα και τα πιέζουμε καλά με την παλάμη μας. 



ΛΑΧΑΝΑ ΣΤΡΩΣΙΜΟ
 

ΣΤΡΩΜΕΝΑ ΧΟΡΤΑ



Ρίχνουμε με το χέρι μας από πάνω ξανά χυλό, μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα χόρτα. Ο χυλός που καλύπτει τη μπατσαριά πρέπει να είναι λίγο πιο αραιός από της βάσης, γι’ αυτό φροντίζουμε να τον αραιώσουμε με λίγο νερό.



ΠΑΝΩ ΧΥΛΟΣ

ΑΡΑΙΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ



Ραντίζουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄, ή μέχρι να χρυσίσει και να τραγανίσει η επιφάνεια της μπατσαριάς.



ΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟ
  

ΨΗΜΜΕΝΗ ΑΝΩΘΕΝ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ



Τρώγεται ζεστή, χλιαρή ή κρύα και συνοδεύεται ιδανικά με ξυνόγαλο ή γιαούρτι.



ΠΙΑΤΟ

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΗ 

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ 

ΜΕ ΞΥΝΟΓΑΛΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΛΑΪ

 ΔΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου