Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Κατ’ απαίτησιν του λαού …

… μου του περιούσιου, που έχει λόγο επί παντός και επί του άρτου του επιούσιου, σήμερον θα φάνε πατάτες με μπουτάκια στο φούρνο. Κλασσικά, παραδοσιακά, λαδοριγανάτα και χορταστικά.
Και κατ’ απαίτησιν ενός τμήματος του λαού, του πιο μικρού και χαϊδεμένου, οφείλω να παρουσιάσω τη διαδικασία μαγειρέματος αναλυτικά.
Ντροπή, παιδί μου, ποια διαδικασία και ποια ανάλυση; Καθαρίζεις τις πατάτες, βάζεις και το κοτόπουλο και τα ψήνεις. Ντροπής πράματα να δίνουμε κι οδηγίες.
Τι μας λες; διαφωνεί το καλικαντζαράκι. Εδώ ολόκληρες εκπομπές μας δείχνουν πώς να φτιάχνουμε τοστ με τυρί και σαλάμι, μας δίνουν και οδηγίες και κάρτα με τα υλικά (!) και τη διαδικασία βήμα-βήμα κι ύστερα και σε περίληψη για να την εμπεδώσουμε.
Κι έπειτα πού να ξέρω εγώ πώς κόβουμε τις πατάτες; Και πόσο νερό βάζουμε; Και τι χρώμα έχει το κοτόπουλο όταν είναι έτοιμο; Μήπως τό ’φτιαξα και χτες;
Όχι, αλλά τό ’φαγες και χτες. Και προχτές. Και για πολλά χρόνια νωρίτερα. Άλλο αν δεν έδινες καμιά σημασία στο μαγείρεμα και μόνο να κατεβάζεις γατοκέφαλα ήξερες. Και τώρα, που χρειάζεται σιγά-σιγά να μπεις και στην κουζίνα, θες ταχύρρυθμα σε ταχύτητα φωτός.
Ας πρόσεχες. Ξεκίνα απ’ τα βασικά. Κι όταν μάθεις το βου και α, βα θα μπορείς να διαβάζεις μόνο το αναγνωστικό της Α΄ δημοτικού. Και ουδόλως Όμηρο από το πρωτότυπο.
Αρχή της Κρεατινής, καλημέρα μας. Και καλή μας όρεξη …



Μπουτάκια ριγανάτα με πατάτες στο φούρνο



ΓΥΡΙΣΜΑ


υλικά:
1 κιλό πατάτες
5 μπουτάκια κοτόπουλου (μόνο το πάνω μέρος)
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για να περιχύσουμε το φαγητό:
λάδι
άσπρο κρασί
1 κουταλιά μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη





Πλένουμε τις πατάτες και τις καθαρίζουμε. Τις ξαναπλένουμε καλά και τις κόβουμε, είτε σε μακρόστενα κομμάτια είτε σε κοντόχοντρα.
Τις βάζουμε σε ταψί, ανοξείδωτο κατά προτίμηση, τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ρίγανη και τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.



ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΚΟΨΕ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ



Αλατοπιπερώνουμε και το κοτόπουλο, το αρωματίζουμε με ρίγανη και το βάζουμε πάνω ή ανάμεσα στις πατάτες.



ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΩΜΑ

ΞΑΠΛΩΣΟΥ ΣΤΟ ΤΑΨΙ



Σ’ ένα γυάλινο βαζάκι ρίχνουμε όσο λάδι θα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό. Προσθέτουμε λίγο άσπρο κρασί, 1 κουταλιά σούπας ή 1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα, λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Κλείνουμε καλά με το καπάκι και ανακινούμε το βάζο.



ΣΤΟ ΒΑΖΑΚΙ


ΤΟ ΝΤΡΕΣΣΙΝΓΚ



Περιχύνουμε τις πατάτες και το κοτόπουλο με τη σως και ανακατεύουμε να πάει παντού.



ΜΕ ΝΤΡΕΣΣΙΝΓΚ


ΜΕ ΝΤΡΕΣΣΙΝΓΚ ΚΟΝΤΙΝΟ
  

ΜΕ ΤΟ ΝΤΡΕΣΣΙΝΓΚ


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ




Προσθέτουμε ζεστό νερό, μέχρι να φτάσει περίπου στα μισά του φαγητού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ


ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



Στα μισά του ψησίματος γυρνάμε το μπουτάκια και, αφού ανοίγουμε που ανοίγουμε το φούρνο, γυρνάμε και το ταψί τα μπρος-πίσω, για να ψηθεί ομοιόμορφα το φαγητό. 



ΣΤΑ ΜΙΣΑ

ΓΥΡΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΕΤΟΙΜΟ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου