Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Γλυκάκια με σοκολάτα και κάστανο …

… Τελευταία και τυχερά. Λίγα μείνανε πια σε μανάβικα και λαϊκές –για την ακρίβεια ξεμείνανε από τις γιορτές. Κρίμα δεν είναι μόλις περάσουν τα Χριστούγεννα να περνάει και το ενδιαφέρον μας για τα κάστανα;
Κι εκεί που τα ράφια ξεχειλίζουν στις γιορτές από κάστανα προβρασμένα, ζαχαρωμένα, πουρέ, μαρόν γλασέ κι ό,τι άλλο κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή πιάτσα, λίγες μέρες μετά να έχουν εξαφανιστεί όπως οι καλικάντζαροι μόλις τελειώσει το Δωδεκάημερο;
Εγώ τώρα τα χρειάζομαι.
Όχι, όμως, για να τα ξαναβάλω σε πιλάφι ή κρεατικό. 
Λέω να πρωτοτυπήσω και να διαλέξω για την τελευταία τους υπόκλιση ένα γλυκό …


Γλυκάκια με σοκολάτα και κάστανο



ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. βρασμένα κάστανα
170 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλιά ρούμι ή κονιάκ
10 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
κανέλλα
λευκή τρούφα ή ζάχαρη





Για να βράσουμε τα κάστανα, τα χαράζουμε πρώτα χιαστί με κοφτερό μαχαιράκι στην επίπεδη πλευρά τους. 

Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 10΄ περίπου. Ο χρόνος αυτός είναι, τις περισσότερες φορές, αρκετός για να μαλακώσουν. 

Αν έχουμε αμφιβολίες, μπορούμε να βγάλουμε ένα κάστανο και να ελέγξουμε αν έχει βράσει.



ΧΑΡΑΓΜΑ
ΒΡΑΣΙΜΟ



Στραγγίζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και αντέχουμε γιατί, αν κρυώσουν, δεν καθαρίζονται με τίποτε. 

Για να τα καθαρίσουμε, αφαιρούμε πρώτα το εξωτερικό φλούδι κι ύστερα το εσωτερικό χνουδωτό τμήμα, που συχνά τρυπώνει και ανάμεσα στη σάρκα του κάστανου.

 Κόβουμε τα καθαρισμένα κάστανα σε κομμάτια.



ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
ΚΑΣΤΑΝΟΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ




Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρότερα κομμάτια και τη βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο και μια πρέζα κανέλλα.

Τα αφήνουμε να λυώσουν, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια παχύρρευστη σοκολατένια κρέμα.




ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΛΥΩΜΕΝΗΡΕΥΣΤΗ 



Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα κάστανα και το ρούμι. 

Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά το μείγμα.



ΑΝΑΜΙΞΗ
ΑΝΑΜΙΞΗ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αδειάζουμε σε παραλληλόγραμμο σκεύος με αντικολλητικό χαρτί.

*Από κεκτημένη ταχύτητα και όπως απεικονίζει η φωτογραφία, χρησιμοποίησα μεμβράνη αντί για αντικολλητικό χαρτί, με αποτέλεσμα το κάτω μέρος του γλυκού να μην αποβάλλει όλη την υγρασία και να παραμείνει λίγο μαλακό. Η βιάση ψήνει το ψωμί …

Διαλέγουμε το μέγεθος του σκεύους ώστε το γλυκό να έχει ύψος 3 εκ. 

Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή ακόμη καλύτερα, για μια ολόκληρη νύχτα, και το ξεφορμάρουμε.



ΑΔΕΙΑΣΜΑ
ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ



Κόβουμε το γλυκό πρώτα σε μπάρες κι ύστερα σε κυβάκια.

Πασπαλίζουμε με τρούφα ή με ζάχαρη.

Τρατάρουμε.



ΚΟΨΙΜΟ 
ΚΥΒΑΚΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟΤΡΟΥΦΑ  ΚΥΒΑΚΙΑ



Αν θέλουμε μια πιο αποκριάτικη και πολύχρωμη νότα, πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα κι αναπολούμε τα γαϊτανάκια των παιδικών μας χρόνων …




ΑΝΩΘΕΝΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟΓΑΪΤΑΝΑΚΙΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου