Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Μαρμελάδα, ναι …

… αλλά θα μπορούσε να είναι η Κιβωτός του Νώε σε μικρογραφία. Μια μαρμελάδα που περιέχει όλα τα φρούτα της εποχής, τα τελευταία του καλοκαιριού, τα διασώζει, τα συντηρεί και τα κρατάει ζωντανά ολόκληρο το χειμώνα. Λίγα από κάθε είδος αλλά μια εντυπωσιακή ποικιλία για μαρμελάδα, που την έχουμε συνηθίσει μονοθεματική.
Θα μπορούσε να είναι και μια μαρμελάδα ευρύτερης συνεργασίας, μια μαρμελάδα μεγάλου συνασπισμού, για να βρίσκεται και στο πνεύμα των ημερών.
Εμένα πάντως μου προέκυψε ως ιδέα – και άμεση εφαρμογή της-  όταν, μετά από μια ολιγοήμερη απουσία από το σπίτι,  άμα τη επιστροφή με περίμεναν στο ψυγείο διάφορα ετερόκλιτα και, μάλλον γινωμένα, φρούτα. Νεκταρίνια και ροδάκινα, δαμάσκηνα και κορόμηλα, ένα μικρό τσαμπί άσπρη και λίγες ρώγες μαύρη σταφίδα, 5-6 σύκα που ξέχασε να φάει η χαϊδεμένη μου, οι τελευταίες κοντούλες και καναδυό γινωμένα αχλάδια, ακόμη κι ένα πορτοκάλι, ξεχασμένο στη φρουτολεκάνη του ψυγείου.
Ένωσαν όλα μαζί τις δυνάμεις τους, έφτιαξαν μια ισχυρή και βιώσιμη συνεργασία και πήραν θριαμβευτικά ψήφο εμπιστοσύνης …



Μαρμελάδα με καλοκαιρινά φρούτα



ΜΠΩΛ
 



υλικά:
2 κιλά φρούτα
(στη δική μας βάλαμε:
ροδάκινα απλά, λευκόσαρκα και νεκταρίνια
αχλάδια κοντούλες και απλά
δαμάσκηνα ή βανίλιες
ρώγες από άσπρη και μαύρη σταφίδα
σύκα
μήλα
χυμό από μισό πορτοκάλι)

ζάχαρη* (από 300-1000 γρ.)
χυμός από 1 λεμόνι

Προαιρετικά:
1 κανελλόξυλο
λίγο λικέρ (η αρμπαρόριζα ταιριάζει ιδανικά)



*Η ζάχαρη εξαρτάται από το πόσο γλυκιά θέλουμε τη μαρμελάδα. Εγώ χρησιμοποίησα μόνο 300 γρ. καθώς τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, ιδίως των σύκων και των σταφυλιών, έδιναν την απαραίτητη γλυκύτητα ενώ η πηκτίνη των φρούτων βοήθησε τη μαρμελάδα να δέσει και χωρίς μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.




Πλένουμε ή καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.



ΘΙΑΣΟΣ

ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΚΑΙ ΣΥΚΑ



Τα βάζουμε σε πλατειά κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ρίχνουμε αν θέλουμε και λίγο χυμό πορτοκαλιού ή άλλου φρούτου, προσθέτουμε το λικέρ και το κανελλόξυλο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε για 4΄-5΄ώρες, κατά προτίμηση στο ψυγείο αν η μέρα είναι ζεστή, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.



ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ 

ΣΙΡΟΠΑΚΙ



Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15΄-20΄ και ξαφρίζουμε, αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια. Πολτοποιούμε τη μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ, αφήνοντας και αρκετά κομμάτια ολόκληρα για περισσότερη γεύση και πιο ωραία εμφάνιση. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (άλλα 15΄-20΄ είναι μάλλον αρκετά), ρίχνοντας στο τέλος του βρασμού και το χυμό λεμονιού.



ΒΡΑΣΙΜΟ

ΡΑΒΔΟΜΠΛΕΝΤΕΡ




Την τρώμε ολόφρεσκη, τη βάζουμε σε γιαούρτια και πάνω από παγωτά ή μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα κι εξασφαλίζουμε ότι δεν θα μας λείψουν όλο το χειμώνα οι γεύσεις, τα χρώματα και το άρωμα των καλοκαιρινών φρούτων.



ΕΞΩ

 ΠΙΑΤΟ

ΑΚΡΗ

 ΣΤΟ ΒΑΖΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου