Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Χαμόν …

grande_jamon_jamon_


… χαμόν, ήσουν λιγάκι ακριβόν γιατί ήσουνα σεράνο
μα πήγαινες τη συνταγή δυο σκάλες παραπάνω,
επέμενε ο Jamie, κι υπάκουσα η φτωχή
κι ας μη σηκώνει έξοδα ετούτη η εποχή …



Πέστροφες με χαμόν και μηλίτη


ΜΕ ΜΗΛΙΤΗ


υλικά:
2 πέστροφες
5-6 φέτες χαμόν σεράνο* (περίπου 70 γρ.)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια ή ελάχιστος πολτός σκόρδου
100 ml μηλίτης
αλεύρι




*Διαλέγουμε χαμόν σεράνο και όχι χαμόν ιμπέρικο, που είναι πιο σπάνιο και πιο ακριβό, και προσέχουμε να είναι κομμένο σε λεπτές φέτες.



ΧΑΜΟΝ

ΤΟ ΧΑΜΟΝ




Καθαρίζουμε τις πέστροφες, τις πλένουμε, τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε από μια φέτα χαμόν στην κοιλιά τους.



ΟΙ ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ

ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ



Κλείνουμε την κοιλιά κάθε πέστροφας με οδοντογλυφίδα, για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.



ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΑ

ΚΛΕΙΣΤΟΝ



Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σωτέζα ή βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το σκόρδο και το χαμόν, κομμένο σε κομμάτια μέχρι να πάρουν χρώμα (4΄-5΄). Το βγάζουμε σε μπωλ.



ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ 

ΤΡΑΓΑΝΟΝ



Αλευρώνουμε καλά τις πέστροφες και τις τηγανίζουμε, σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να ψηθούν από τη μία πλευρά για 5΄περίπου και, προσεκτικά για να μην σπάσουν, τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τις τηγανίζουμε για άλλα 5΄.



ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ 

ΠΛΕΥΡΑ



Τις γυρίζουμε ξανά για άλλα 3΄-4΄και ξανά, για τελευταία φορά και ρίχνοντας ξανά στο τηγάνι το χαμόν και το σκόρδο. Μετά από 2΄-3΄περιχύνουμε με το μηλίτη και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 5΄, μέχρι να εξατμιστεί ο περισσότερος.



ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΝ

ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΛΙΤΗ

ΣΩΤΕΖΑ ΑΝΩΘΕΝ



Βγάζουμε τις πέστροφες προσεκτικά σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα κομματάκια του χαμόν. Συνοδεύουμε με ένα ποτηράκι μηλίτη.



ΚΟΝΤΙΝΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΑΝΩΘΕΝ 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΧΑΜΟΝ 



Σερβίρουμε, προαιρετικά, με πράσινη σαλάτα.



ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ

ΤΜΗΜΑ

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 

ΦΛΟΥ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου