Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και βατόμουρα …


thorns
  


… Πληγώθηκα και μάτωσα στ’ αγκάθια απ’ τα βάτα, αλλά μπρος στην τάρτα τι είν’ ο πόνος. Και τι τάρτα. Χρωματιστή, με μια όμορφη λιλά κρέμα κι επιφάνεια από σπιτικό ζελέ, μπήκε στο μάτι μου και δε μ’ άφηνε να ησυχάσω εδώ κι ένα μήνα.
Κι είχε ένα χρώμα – το ανοιχτό μωβ που με ξετρελαίνει. Όχι το Μεγαλοπαρασκευί, ούτε το βιολετί το Τεϊλορί. Το lavender’s blue, dilly dilly, που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντήλι, πώς να το πετύχω;
Η συνταγή γίνεται με χυμό από μπλούμπερυ και φρέσκα τοιαύτα, αλλά στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα δεν θάλλει η μπλουμπερέα -πλην των πατρώων εδαφών της Δράμας, που πέφτει κομματάκι μακριά.
Ο κοντινότερος χυμός που βρήκα ήταν ο Ribena και αντικατέστησα τα μπλούμπερυ με βατόμουρα. Βέβαια δεν πέτυχα το αυθεντικό χρώμα αλλά δεν παραπονιέμαι. Η τάρτα μου ήταν πορφυρή, βαθυκόκκινη και αυτοκρατορική …


Τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και βατόμουρα



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
350 γρ. ζύμη για τάρτα (έτοιμη ή
σπιτική)

Για τη γέμιση:
240 γρ. γιαούρτι
110 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη άχνη
7 γρ. ζελατίνη σε φύλλο
40 γρ. χυμός μύρτιλλου ή βατόμουρου
μαρμελάδα από φρούτα του δάσους

Για το ζελέ μύρτιλλου:
30 + 50 γρ. χυμός μύρτιλλου
20 γρ. ζάχαρη
1 γρ. ζελατίνη σε φύλλο

Για τη διακόσμηση:
μύρτιλλα ή βατόμουρα
φυλλαράκια μέντας
ζάχαρη άχνη





Ανοίγουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα για τάρτα με διάμετρο 24 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματα.


 ΑΝΟΙΓΜΑ

ΤΑΡΤΙΕΡΑ



Τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι, απλώνουμε πάνω στη ζύμη μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια (για να μη φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο).



ΤΡΥΠΑΜΕ

ΦΑΣΟΛΙΑ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 15΄.
Αφαιρούμε το ρύζι και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄-15΄, ή μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρώμα η ζύμη.
Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε τη βάση να κρυώσει και την αλείφουμε με τη μαρμελάδα.


ΣΤΑ ΜΙΣΑ

ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ



Ζεσταίνουμε ελαφρά 30 γρ. από την κρέμα γάλακτος. Μουλιάζουμε σε κρύο νερό τη ζελατίνη, τη στύβουμε και τη ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί.

 Ρίχνουμε στο γιαούρτι το χυμό μύρτιλλου, προσθέτουμε μια κουταλιά στο μείγμα γιαουρτιού-ζελατίνης, ανακατεύουμε καλά και ενώνουμε τα δύο μείγματα.


ΧΥΜΟΣ

ΑΝΑΜΕΙΞΗ



Προσθέτουμε κατόπιν τη ζάχαρη άχνη και, αν θέλουμε, ενισχύουμε το χρώμα με λίγα βατόμουρα που τα περνάμε στο μπλέντερ. Αν μας ενοχλούν τα σποράκια, περνάμε τα πολτοποιημένα βατόμουρα από σουρωτήρι.


ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ 

ΛΙΛΑ



Τέλος, ρίχνουμε στο μείγμα του γιαουρτιού την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (80 γρ.) χτυπημένη σε σαντιγύ και ανακατεύουμε απαλά.


ΣΑΝΤΙΓΥ

ΚΡΕΜΑ


Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην ψημμένη ζύμη, στρώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 4-5 ώρες.


ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

ΓΙΑ ΨΥΓΕΙΟ


Για το ζελέ μύρτιλλου ζεσταίνουμε 30 γρ. χυμό με 20 γρ. ζάχαρη.
Μαλακώνουμε σε κρύο νερό 1 γ. φύλλο ζελατίνης, τη στύβουμε και τη ρίχνουμε στο ζεστό χυμό, ανακατεύοντας για να λυώσει. 
Αδειάζουμε το μείγμα σε 50 γρ. χυμό και ανακατεύουμε καλά. 

Αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει και, πριν αρχίσει να πήζει, το απλώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1  ώρα ακόμη. 


ΖΕΛΑΤΙΝΗ 

ΜΕ ΖΕΛΕ

ΜΕ ΤΟ ΖΕΛΕ



Διακοσμούμε την τάρτα με ένα στεφάνι από μύρτιλλα ή βατόμουρα.


ΣΤΕΦΑΝΗ

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ



Στολίζουμε, προαιρετικά, με φυλλαράκια μέντας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


ΜΕ ΑΧΝΗ

ΚΟΜΜΑΤΙ ΦΛΟΥ

ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΛΑΪ

ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ


 


Ιδού και ο πρωτότυπος πειρασμός …

Crostata-mirtilli-yogurt







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου