Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Σοκολατένιος κορμός με φυστίκι Αιγίνης …

… Τσίκι, τσίκι, τσίκι, τσίκι, ξεφλουδίζω το φυστίκι σαν Αρμένισσα κυρά. Αφού δε φιλοτιμείται κανένας να βοηθήσει, σπάω τα δαχτυλάκια μου ν’ ανοίξω τα Αιγίνης ερμητικά κλειστά. Μόνο να παραγγέλνουν ξέρουνε, πατήρ τε και θυγάτηρ, ιδίως η δεύτερη που είναι μέγας φυστικοφάγος.
Με Αιγίνης το
μπακλαβά μαμά, με Αιγίνης τα σαραγλάκια, με Αιγίνης το μωσαϊκό. Κι από κοντά σεγόντο κι ο καλός μου - τώρα που ζέστανε ο καιρός δε φτιάχνεις εκείνη την ωραία μπόμπα με παγωτό, κι εκείνη την τερίν που ακόμα γλείφομαι;
Το μισό μου μισθό και το μισό μήνα τον τρώνε τα φυστίκια Αιγίνης. Με τρώει κι εμένα η μύτη μου, που όλο κι ανακαλύπτω καινούριες συνταγές και καινούριους μπελάδες, με τρώνε και τα χέρια να τις φτιάξω αμέσως …




Σοκολατένιος κορμός με φυστίκι Αιγίνης



 
ΚΟΜΜΑΤΙΑ   



υλικά:
200 γρ. μπισκότα κακάο ή σοκολάτα (εδώ Πτι-Μπερ σοκολάτα)
200 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
150 γρ. κουβερτούρα
125 γρ. φυστίκι Αιγίνης (ωμό και ανάλατο)
2 αυγά
1 σφηνάκι ρούμι/κονιάκ/λικέρ






Αλέθουμε τα φυστίκια προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια. 

Τρίβουμε και τα μπισκότα. 

Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λυώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 

Χτυπάμε καλά τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.



ΜΙΞΕΡ ΑΡΧΙΚΗ
   
ΜΕ ΑΥΓΑ



Ρίχνουμε τα μπισκότα, τη μισή ποσότητα φυστικιών, τη λυωμένη κουβερτούρα και το ποτό που προτιμάμε (στην περίπτωσή μας λικέρ φλαμούρι).



ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙ
   
ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 



Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα. 

Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με μεμβράνη, αφήνοντας αρκετή μεμβράνη για να καλύψουμε τον κορμό και από πάνω. 

Ρίχνουμε στον πυθμένα της φόρμας τα υπόλοιπα φυστίκια.



ΑΝΑΜΙΞΗ
   
ΒΑΣΗ ΦΟΡΜΑΣ



Αδειάζουμε το μείγμα, το στρώνουμε με κουτάλι και το καλύπτουμε με τη μεμβράνη.



ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
    
  ΜΕ ΛΙΚΕΡ



Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3 ώρες.



Σημείωση: Παρότι ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια βάζοντας τα γλυκά με ωμό αυγό στην κατάψυξη για λίγες ώρες και αφήνοντάς τα μετά στη συντήρηση του ψυγείου.

Ξεφορμάρουμε τον κορμό και αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη.



 
ΕΤΟΙΜΟ    ΚΟΜΜΕΝΟ


ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου